Miért akarok képviselő lenni?

Mert szeretném megmutatni, hogyan is kellene egy képviselőnek a munkáját végeznie. Tisztességesen, az általa képviselt közösség érdekében, az őt megválasztók iránti alázattal. Lássa mindenki, hogy van alternatíva!

Mert szeretném, ha végre tényleg az itt élők alakítanák a sorsukat. Rá fogom szorítani őket, hogy aktívan vegyenek részt a közéletben, és tegyenek önmagukért.

Mert nem tudom már tovább elnézni, hogy a politikus mára szitokszóvá vált. Az elmúlt évekbeli teljesítményük következtében nincs ember aki hisz nekik. Pedig nem olyan nagy ördöngősség igazat mondani!

Mert felháborít, hogy a parlamenti közvetítéseken üres széksorokat látok. Ezt úgy értékelem, mint a választók semmibe vételét. Ha valakit azét küldtek oda, hogy képviselje azokat, akik ezzel megbízták, akkor legyen ott. Készüljön föl, szóljon hozzá, hiszen ez a munkája. Ha valaki képviselő akar lenni, akkor tegyen is úgy.

Tisztában vagyok azzal, hogy először a bizalmat kell megszereznem, mert csak ennek birtokában lehetek méltó módon képviselő. Úgy bizony! Nem a pártközpontból érkező észosztó szeretnék lenni, hanem a helyi problémákat, mindennapokat testközelből ismerő, a közösséggel együttélő, annak érdekeit érvényesítő ember. Egy az itt élők közül.

Mégis hogyan?

Olyan vállalásokat teszek, melyek által számonkérhetővé válok. Mert nem öncélúan akarok képviselő lenni, nem magamat akarom képviselni, hanem a közösséget. Személy szerint egyáltalán nem ragaszkodom a képviselői székhez, nem vonz az ezzel járó hatalom, sőt anyagilag kifejezetten visszalépést jelentene a számomra. Tulajdonképpen csak addig vállalnám, amíg át nem tudom adni valakinek. Nem az én személyem a fontos, hanem hogy az itt élők megértsék, hogy rajtuk múlik, milyen lesz a közélet, van beleszólásuk a döntésekbe. Ezért van az alkotmányban a népképviselet elve.

Alapelvek:

Korrupció: tűzzel-vassal!

Igazat mondani még akkor is, ha az nem mindenkinek fog tetszeni. Ha hazugságon kapnak: szedem a sátorfámat.

Félévente választói nagygyűlés, amelyen állok elébe a megmérettetésnek. A képviselői tevékenységemmel kapcsolatban kérdezhetnek, értékelhetnek, felelősségre vonhatnak, tanácsot adhatnak. Működjön a demokrácia! A végén pedig szavazzanak arról, hogy elégedettek-e velem, magyarán menjek vagy maradjak. Ha csak eggyel többen akarják, hogy menjek, még ott megírom a lemondó levelemet a Házelnöknek. Ez a szavaztatás valószínűleg sokak számára meghökkentő. De miért tartom fontosnak? Mert ezáltal vállalom a felelősséget a tetteimért!

Ha rajtam múlik, nem lesz tovább Magyarország következmények nélküli ország. Egyúttal azt üzenem minden választópolgárnak: jöjjön és szóljon bele a politikába!

Program: részletesen kidolgozom, mit szándékozom tenni. Ezek megvalósulásáról a félévente tartott választói gyűléseken elszámoltathatnak. Minden témáról fórumot nyitok az interneten, ahol hozzászólásaikkal a köztes időszakban is segíthetik a munkámat, vagy adott esetben bírálhatnak.

Hol?

Jász-Nagykun-Szolnok Megye 4. számú választókörzet

Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szolnok, Tiszajenő, Tiszavárkony, Tószeg, Vezseny

Mostantól minden posztban a körzetünket érintő egy-egy témával kapcsolatban fogom részletesen kifejteni a véleményem, az általam javasolt teendőkkel együtt.

Nagy Gábor, Szolnok

bng 8 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr471230872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.07.20. 20:58:12

Egy hét, egy komment? Nincs erre igény :(
De én szavaznék rád.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.08.02. 14:24:58

Kedves Gábor!

Amit te szeretnél az szerintem inkább egy közösségfejlesztő munka, ami beemeli az érintetteket a róluk szóló döntések előkészítésébe. Sajnos a politikusok és az emberek ellenállása sem teszi könnyűvé ennek megvalósítását.

Első körben próbálj meg a választókörzetben demokrácia klubokat csinálni, ahol lehetővé válik, hogy beszélgessnek az emberek helyi vagy országos közügyekről. Nem lesz könnyű ez az integráló munka, de valami ilyesmi segíthetné azt ami a jövőképed.

Az első időszakban fontos különbség, hogy itt nem képviselői szerepben vagy, hanem egy teljesen más helyzetben. Civil facilitátor vagy koordinátor szerepnek lehetne nevezni. Ha a két szerep keveredik, akkor az emberek azzal az ideológiával nem vesznek részt a rendezvényeiden,hogy nem akaják a Te politikai karrieredet épteni az ő hozzájárulásukkal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.09.06. 12:07:05

és függetlenként? semmi pártban?

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.09.06. 13:41:40

@tesz-vesz: Alapvetően igen, függetlenként. Egy másik bejegyzésemben - emberitisztesseg.blog.hu/2009/02/28/176_igaz_ember - írtam arról, hogyan foghat össze 176 tisztességes ember. A mai szabályozás szerint elég egy egyesületet bejegyezni, és akkor országos listán is lehetne meglepetést okozni.

benfia 2009.10.09. 22:07:20

Na íva Gábor! "Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza" meg a lakóhely fényre derül... ~ www.bensonv,hu

snorbi 2009.10.28. 12:56:17

Ez nem fog működni...
Azt is megmondom, hogy miért: a korrupció a politikusoknál a legszembetűnőbb, de a kisemberek szintjén is komoly mértékben jelen van valamilyen formában. Csak néhány példa:
- számla nélküli vásárlások: piacon, fodrásznál, mesteremberek munkáinál, stb. szinte mindenkinek természetes
- adóelkerülés: az előző kiterjesztése: az emberek bármilyen minimális nyereség érdekében hajlandóak "fekete" útra térni, és lemondani az adózásról
- szociális rendszer rendberakása: iszonyú ellenállásba ütközne a feltételek szigorítása, az segélyek feltételekhez kötése, stb.
- nyugdíjrendszer: irreálisan magas számú rokkantnyugdíjas és korkedvezményes nyugdíjas
- kedvezmények felülvizsgálata: milliót lehetne sorolni, pl. MÁV-osok pereputtyának ingyen utazása, nyugdíjasok ingyen utazása
- korrupció: ez minden szinten jelen van, a legkisebb cégek is részrehajlóan döntenek, ha kicsit megkenik őket
- stb. stb. stb.

Amint látod, egy olyan program, ami azt ígéri, hogy rendet rak minden területen, halálra van ítélve, ugyanis a kisemberek érdekeivel is sokszor ellentétes.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.10.29. 23:23:48

@snorbi: A bejegyzéseimben sokszor írtam arról, hogy addig ne várjunk semmit a politikától, amíg mi magunk sem vagyunk különbek. Mivel itt élek én is, látom, tapasztalom, hogy mennyire általános a normakerülés. Nem is a nagy rendcsináló akarok lenni, hanem egy alternatívát mutatni. Azt is tudom, hogy már sokan ígérték ilyet. Miben vagyok más? Hogy a tetteimért vállalom a felelősséget. Dobjanak ki, ha csalódnak bennem, vagy ha kiderül, hogy én sem vagyok jobb az eddigieknél. Komolyan hiszem, ha kialakul majd a bizalom és ebből fakadóan a hitelesség, akkor az emberekkel még az érdekeikkel (rövid távon) ellentétes dolgokat is el lehet fogadtatni. Mert ma ez a legnagyobb baj: már senkinek nem lehet hinni.
süti beállítások módosítása