176 igaz ember

Ez a bejegyzés azoknak szól, akik 2010-es a választásokon a jelenlegi felhozatalból senkire sem tudják tiszta szívükből adni a voksukat. Azoknak, akiknek igénye van arra, hogy a választott képviselőjük egy tisztességes ember legyen. Aki lehet konzervatív, vagy liberális beállítottságú, vagy akár szociálisan érzékeny, a hangsúly nem ezen van, fontosabb, hogy végre becsületes, egyenes emberekre szavazhassunk. Olyanokra, akiket nem maga a hatalom érdekel, hanem az, hogy általa tehetnek valamit a közösségért. Már hallom is a kétkedőket, hogy ez utópia. Lehet, de ha nem próbáljuk meg, akkor biztosan az is marad. Ha nem teszünk semmit, akkor a nagy pártok vezetői döntik el, hogy kikből lehetnek képviselők, szavazni csak majd az általuk kiválasztottakra lehet. Tisztelt honfitársaim, ezt akarjátok? Mert ha mégsem, akkor tessék megmozdulni, és tenni azért, hogy a tisztesség az ország házában képviseletet kapjon!

Hogyan lehet elérni, hogy tisztességes emberek jussanak be a parlamentbe? A megoldás matematikailag meglehetősen egyszerű: találni kell 176 igaz embert! Ennyi egyéni választókörzet van Magyarországon. Ha mindegyikben sikerül találni egy jelöltet, akkor nagyon könnyen bekövetkezhet, hogy együttesen elérik az 5 %-os küszöböt. Végezzünk el egy gondolat kísérletet: A választásokon 4 millióan mennek el szavazni, ebben az esetben választókörzetenként átlagosan 1.136 szavazatot kell szerezni az 5 % eléréséhez. Hiszem, hogy minden körzetben lesz ennyi ember, akik azt mondják, hogy adnak egy esélyt egy tisztességes jelöltnek. Ha pedig ez sikerül, az mindjárt azt jelenti, hogy tízegynéhány képviselője lesz az emberi értékeknek. Valódi kontrollja lehetnek a parlamenti pártoknak, megmutathatják, hogyan is kellene végezni ezt a munkát.

De mitől is higgyük el valakinek, hogy ő tisztességes és képviselőként is a választókörzete érdekeiért fog küzdeni? Hiszen bárki állíthatja, hogy ő aztán tényleg ilyen. Ezt úgy küszöbölhetjük ki, hogy nem önjelölteket fogadunk el, hanem ráveszünk köztiszteletben álló embereket arra, hogy vállalják a megmérettetést, mert ez a köz érdeke. Mindenütt vannak olyan példamutató emberek, akiket a közösség elfogad, akiknek a véleményére adnak, akiknek mindenki elhiszi, amit mondanak. Hiszem, hogy van az országban 176 igaz ember!

Ezért most arra kérlek benneteket, hogy írjatok olyan férfiakról és nőkről, akikről úgy gondoljátok, hogy a közösségüket becsülettel képviselhetnék. Találjuk meg mind a 176 körzetben a legtiszteletreméltóbb jelöltet! Mutassátok be az általatok ismert egyenes embereket, hagy ismerje meg őket a világ. Ez a blog kifejezetten azért jött létre, hogy népszerűsítse a tisztességet és teret adjon azoknak, akik ezt a magukénak érzik.  Hát tessék! De nem elég bemutatni a példákat, a következő lépés, hogy rávegyük őket arra, hogy vállalják a feladatot. Meg kell értetni velük, hogy a köz érdekében, meg kell tenniük az értékekért történő kiállást.

Ezeknek az embereknek nem az lenne a dolga, hogy az országot kormányozzák, még csak nem is kell megnyerniük a választásokat. Az ő feladatuk a példamutatás. Csak feddhetetlen emberek kérhetik számon a szabályok betartását. Ők hitelesen mutathatnak rá a hatalmon lévők visszaéléseire, és a nyilvánosság erejével kényszeríthetik ki a normák betartását. Meggyőződésem, hogy már csak ennek a megvalósulása óriási haladás lenne.

Itt egy elképzelés, kritizáljátok, mondjatok jobbat, csak azt ne tegyük, hogy továbbra is várjuk a sültgalambot!

bng 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr74955773

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Emberi Tisztesség - EP választások: Na most akkor mi van? 2009.06.09. 23:35:48

[...]tudsz, így is marad. Emeld fel a hátsódat és ne hagyd békén addig azt a tisztességes embert, aki végre példát mutathatna, amíg el nem vállalja a[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.03.01. 00:11:34

Elsőre ez elég utópia-szagú... sajnos. A probléma az, hogy zárt közösségekben, falun meg lehet oldani ilyesmit, akár sikerrel is. Itt Budapesten szinte lehetetlen: senki nem ismer senkit. A másik meg az, hogy az értékek, a tisztesség, eléggé esélytelen ellenfelei a demagógiának és a sablonosításnak.
Mindenesetre támogatható illetve támogatandó ötlet.
Én személy szerint őszintén megmondom, hogy senki olyat nem ismerek így a saját választókerületemben, aki a fenti paramétereknek megfelel.
Újra kell még épülnie a felelős közösségeknek mielőtt ilyenekkel komoly ráhatást tudunk elérni. Az a probléma, hogy az új kezdetet mindig valahonnét a lánc közepéről akarja az ember elkezdeni. Jórészt azért mert kurvára nehéz megtalálni, hogy hol az eleje. Illetve, hogy hogyan is kéne csinálni. És mit tud ehhez egy ember hozzátenni?
Szóval összefoglalva: jól hangzik ez az egész, de egyelőre túl magasak a falaink ahhoz, hogy összejöjjön.
És most könyörgöm: jöjjön valaki és bizonyítsa be nekem, hogy tévedek!
süti beállítások módosítása