Most akkor van szmog, vagy nincs szmog?

Ezekben a napokban folyamatosan jelennek meg a szmogtérképek, melyek alapján megtudhatjuk, hogy az ország egyes területein milyen a levegő minősége. Ezek alapján azokon a területeken lakó honfitársaink megnyugodhatnak, ahol a térkép nem vörös, hanem zöld, vagy kék. De nézzünk csak utána, hogy miért is kékes-zöld a Dél-Dunántúl nagy része, illetve miért sárga például Békés megye? Egyszerűen azért, mert ezeken a területeken nincs mérés!

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat keretében üzemeltetnek automata mérőállomásokat és működik egy manuális mérőhálózat is. Ez utóbbi viszont úgy működik, hogy hetente gyűjtik be a mintákat, így valójában az adatai alapján csak azt lehet megmondani, hogy a múlt héten milyen volt a levegő minősége. A pillanatnyi mérési adatokat az automata hálózat mérőállomásai mutatják. Ezekből jelenleg 55 működik az országban, amiből 12 üzemel Budapest területén. Ez azt jelenti, hogy Budapesten csak a kerületeknek valamivel több mint felében van mérés, illetve vannak megyék, ahol egyáltalán nincs mérés (Békés, Somogy, Tolna, Zala).

Fordítva is igaz: ha megnézzük pl. a mai szmogtérképet, akkor láthatjuk, hogy azon városok körül vannak koncentrikus vörös körök, ahol vannak mérőállomások. Pl. Szolnok, Miskolc, Kecskemét, Szeged, Debrecen. Ezeket a köröket a terjedési modelleknek megfelelően rajzolták be.

szmog_terkep_01_25.jpg

De ugye senki nem gondolja azt, hogy ilyenkor Békéscsabán, vagy Kaposváron tiszta, ózondús a levegő? Sőt, még rosszabb lehet a helyzet egyes kis településeken, ahol a lakosság tömegesen állt át vegyes tüzelésre. Ezeken a településeken is rossz a levegő, csak nem mérjük, így "hivatalosan" nem tudjuk...

Persze a mérőállomások száma elsősorban anyagi kérdés, és nem is lehet mindenhová mérőállomást telepíteni. Ebben az írásban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon a mérőhálózat még mindig meglehetősen hézagos (a mérőállomások nagy része az EU csatlakozás előtt PHARE pénzen létesült), és még mindig vannak nagy fehér foltok, amelyekkel kapcsolatban nincsenek információink. A szmogtérképeket ezzel együtt tessék kezelni!

bng 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5412152461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása