50 hertz áramerősség

A Kossuth Rádióban ma dél körül a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója volt a vendég. A fiatal, ambíciózus vezető éppen a tudását akarta megcsillogtatni, amikor a riporter áramerősség mértékére vonatkozó kérdésére így válaszolt: Azt pontosan tudom, hogy 50 hertz a hálózatban mindenhol... Fizika, általános iskola. Ettől ő még lehet jó menedzser, de nem lenne baj, ha az általa irányított cég szakmai ismereteit legalább alapszinten elsajátítaná.

Az a tapasztalatom, hogy a műszaki műveltség, a logikus gondolkodás egyre jobban leértékelődik. Ezt sugallják a televíziós vetélkedők is, elég ha megnézzük, hogy milyen kérdéseket tesznek fel a játékosoknak. A tudomány egy címszó, amiben benne van minden, a kémiától a matematikáig, a földrajztól a biológiáig. A művészeti területeket pedig szétbontják, külön kategória a film, az irodalom, a képzőművészet, a zene, és így tovább. Így aztán jó ha a kérdéseknek 10 %-a tartozik a reál tudományok körébe. Jól van ez így? Ha valaki nem ismeri a kubizmus szintetikus periódusának jellemzőit az műveletlen, de ha a logaritmusról azt hiszi, hogy az egy zenei alapfogalom, akkor az rendben van? Az általános műveltségbe pedig ezeknek is bele kellene tartoznia!

Ez mutatkozik meg a hitelfelvételeknél is. Múltkor a Provident kommunikációs vezetője teljes hittel és átéléssel nyilatkozta, hogy a 400 %-os THM nem is igaz, mert a felvett 30.000 Ft-ra nem a többszörösét, hanem csak 45.000 ft-ot kell visszafizetni. Igaz, azt 5 hét alatt. Ha ennyire hülye, ne vállaljon ebben a szakmában feladatot! Nagyon nem mindegy, hogy egy év alatt, vagy néhány héten belül kell törlesztenem a tartozásom. Éppen azért találták ki a THM-t, hogy összehasonlíthatóak legyenek a hitelek. Az más kérdés, hogy a pénzintézetek mindent megtesznek azért, hogy egyes költségtételeiket ne kelljen a mutatóban megadni. De ha ettől a kirívó példától eltekintük is, hányan vannak akik pontosan értik, hogy mit írnak alá amikor hitelt vesznek fel a lakásukra? Hányan vannak azzal tisztában, hogy mit vállalnak? Mi lesz ha változik a kamat, vagy az árfolyam? Pedig ha matematikából átmentek az érettségin nem okozhatna gondot!

Tavaly ősszel felmérték a természettudományos és műszaki szakokra felvett elsős egyetemisták fizika tudását, és 2/3 részük az elégséges szintet sem ütötte meg. Pedig ezek a gyerekek már középiskolában ebbe az irányba orientálódtak, ők jártak fizika  és matematika fakultációra. Milyen lehet a többi? Csodálkozunk azon, hogy a diákjaink egyre hátrébb csúsznak a rangsorban a szövegértés terén?

Miért jó az, ha nem tanítjuk meg gondolkodni a fiatalokat?

bng 5 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr94956604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargyula 2009.02.22. 21:10:55

Természet-tudományos karon vagyok hallgató. Nem kell meglepődni ezen az eredményen sajnos a magyar felsőktatás abszolút gyenge. Olyan embereket vesznek fel manapság egyetemekre akiket tudásuk alapján még kőműves-segédnek sem biztos hogy alkalmaznának. A rendszerváltás óta a reáltantárgyak szisztematikus pusztítása folyik, a klasszikus fizika, kémia, biológia, földrajz tantárgyak egyre csak tűnnek el a tanulók órarendjeiből. Helyettük az olyan tantárgyak jöttek be mint az etika vagy a népismeret stb... Biztos szükség van ezekre is, de ez az állapot nem normális ami most létezik. A megoldást meg nem nekünk blogolóknak hanem odafönn kéne megtalálni.

UI: A blog nagyon jó, kicsit pesszimista nézőponttal, de rendkivül reális és személy szerint egyet értek a korábban leírtakkal. További sok sikert!

2009.02.23. 11:45:34

Bár a fentiekkel egyetértek, a fizikát kicsit más tésztának érzem. Gyakran szoktam mondani, hogy a fizikához a fizikusokon kívül egész egyszerűen senki sem ért. Ehhez szeretném megjegyezni, hogy az egyetemi TTK-n tanuló matematikusok jó része is hasal, vagy hasalna egy ilyen egyszerű teszten (nem azért, mert olyan nagyon nehéz volna).

lápi lidérc 2009.03.04. 01:00:20

Mondjuk hertz, t-vel, és kis h, mint mértékegység.

Egyébként nekem is régi problémám, hogy a műveltségbe csak a művészeteket számítják bele, a reál ismereteket abszolút nem.

@vargyula:
Na igen, sok egyetemistának szörnyű a helyesírása is, például a kötőjelhasználatot tekintve. :-)

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2009.03.04. 10:09:25

Bizony, aki nem ismer három művészeri ágat az műveletlen.
Aki meg igen, de nem képes alkalmazni a faéket a gyakorlatban sem az meg művelt.
süti beállítások módosítása