Kör(kór)kép a magyar pártokról

Az év vége közeledtével mindig eljön a számvetés ideje. Én most kissé rendhagyó módon a magyar pártokat szeretném elemezni. Igazából nem a teljesítményüket értékelném - erre vannak a választások - inkább arra igyekszem rámutatni, hogy mennyire okai a közéletben kialakult állapotoknak. Hát gyerünk ABC sorrendben:

FIDESZ

Egy önmagát konzervatív pártnak meghatározó alakulat, amelyik eredetileg liberálisként indult. Az első szabad választások után megalakult parlamentben még - ki emlékszik rá? - tekintélyt nem tisztelő, egyházellenes, a jobb oldali kormányt ostorozó fiúkból egyszercsak a haza és a hit védelmezőivé váltak. Világnézetileg hosszú út, mégis viszonylag gyorsan lezajlott. Ennek végtelenül egyszerű oka volt: az első kormányt alkotó MDF, KDNP, FKGP a ciklus végére teljesen szétestek, elhasználódtak. A helyükön űr támadt, melyet egy gyors huszárvágással betöltött a FIDESZ. Csak keveseknek okozott problémát, hogy egyik nap még liberálisként feküdtek le, de másnap már konzervatívként ébredtek. Persze van olyan az életben, hogy az ember a tapasztalatai bővülésével módosít valamilyen tekintetben az álláspontján, de viszonylag ritkán zajlik le ez ilyan gyorsan, és soha sem kollektív megvilágosodás útján. Mondjuk ki, az egész a hatalom megszerzése érdekében történt! Végülis egy pártnak az a dolga, hogy igyekezzen hatalomra jutni. De itt ezért a támogatói bázis cseréje is megtörtént.

A párton a mai napig érződik, hogy kollégiumi szobatársak alapították, bár mostanra megjelent egy-két új arc, pl. Navracsics. De ettől még az egész nagyon a "Vezér" köré épül, akinek megkérdőjelezhetetlen a hatalma. Pedig két egymás után elveszített választás után talán fel kellene vetni, hogy rendben van-e ez így. Már csak azért is, mert egy nem túl nagy eredményeket felmutató ellenféltől sikerült kikapni. Orbán mióta kikerült a miniszterelnöki székből, úgy viselkedik, mint egy gyerek akitől elvették a játékát. De szabad-e valakit odaengedni, akinek ennyire hiányzik a hatalom? Vannak akik karizmatikus vezetőnek tartják, de a hatalomhoz mindenáron történő ragaszkodás sokakat taszít. Egy igazi államférfi a saját érdekei elé tudja helyezni a közösség érdekeit. Ezen túlmenően neki az igazság pillanata is meg lehetett volna: ha 2006-ban az MTV székház ostromakor odamegy a tömeghez, hogy emberek menjetek haza, ma ő a miniszterelnök.

Ideológia: igazából ilyennel nem rendelkeznek. Aki ezzel az állítással nem ért egyet, kérem, hogy írja meg, mi a párt ideológiája! Ahogy a bevezetőben leírtam, liberálisból hirtelen konzervatívok lettek, viszont a jelszavaikban a populista baloldalt képviselik. Legjobb példa erre, hogy a baloldali kormány intézkedéseit mindig balról támadják. Magyarországon tulajdonképpen megfordultak a hagyományos szerepek, a szocialisták hoznak megszorításokat (legalábbis úgy tesznek), a jobboldal pedig mindenkinek adni akar. Ebből adódóan nem hiszem, hogy sokan lennének, akik az eszmeiségük miatt támogatják őket.

Program: a kormány minden intézkedésének az elutasítása, illetve mindig azt mondani, ami az "istenadta nép" hallani akar! Igazából egy adott esettel, problémával kapcsolatban nem tudjuk meg, hogy ők mit tennének, de a kormány programját egyfolytában támadják. Fájóan hiányoznak az elképzelések! Időnként megvillan, hogy tudják mit kellene tenni, de ez nem volna népszerű, ezért inkább nem mondják. Ilyen volt, amikor Orbán tesztelte, hogy mit szólna a nép a nyugdíj rendszer szűkítéséhez, mindjárt jelentősen csökkent a népszerűségük. Meg is magyarázták, hogy nem úgy gondolták...

Szavazóbázis: ez egy nagyon ingoványos terület a párt szempontjából, ugyanis nem igazán vannak törzsszavazóik. Már messze nem azok szavaznak rájuk, akik 90-ben. Ma a szavazataik nagy része inkább protest szavazat. Valójában Gyurcsányt és a szocikat utasítják el, mint a FIDESZ-ben hisznek. Ezért lehet nagyon könnyen pofára esni.

KDNP

Marginális, önállóan nem létező párt. A FIDESZ-nek azért van rá szüksége, hogy a keresztény hívószóra mozgosítható szavazókat megszólíthassa.

MDF

Kormányerőből kispárttá zsugorodtak. Komoly fegyvertény volt 2006-ban, hogy önállóan is be tudtak jutni az Országgyűlésbe. Alternatívát mutattak a nagy pártok mellett, de az elképzelésekkel adósak maradtak. Kisebb jelentőségű ügyekben igyekeznek eredményeket felmutatni (pl. örökösödési illeték eltörlése), de kormányképes programot, rátermett embereket felmutatni nem tudnak. A szavazóbázisuk meghatározhatatlan, kevés lehet az elkötelezett. Az utóbbi időszak személyi ügyei riasztóak, az idejüket a ki, kit zár ki című társasjátékkal töltik. Ebben az állapotban még egyszer a választásokat nem élik túl.

MSZP

Balodali párt nagykapitalista kormány tagokkal. Maga a párt még mindig a múlt rendszert idézi: volt párttitkárok, tanácselnökök, tsz-elnökök, különböző funkcionáriusok töltik be a pozíciókat. Ők a párt szövedéke. Még a fiatalok is KISZ titkárra emlékeztetnek. A kapcsolati hálójukkal mindent túlélnek. Rátermettség nem szempont, a lényeg, hogy valaki régi, megbízható elvtárs legyen. Nagy előnyük a többiekkel szemben, hogy baj esetén azonnal összezárnak. Mivel a magyar társadalom még mindig nem érti a demokráciát, nagyon jól elboldogulnak azokkal a módszerekkel, amiket akkor gyakoroltak be, amikor még az egy pártban politizáltak. Gyurcsánnyal kísérletet tettek a modern baloldali párttá válásra, de a megkezdett "reformokból" gyorsan visszaléptek. Nincs alternatíva, Gyurcsány helyett csak a régi káderek közül tudnának választani. A rossz kormányzás és rengeteg hiba ellenére ezért maradhat még mindig hatalmon. A miniszterelnök ha tartaná magát az általa felállított elvekhez, akkor lemondana. Azt mondta, hogy megteszi a népszerűtlen intézkedéseket is, még akkor is, ha megbukik. De az igazi reformok nem történtek meg, mindig csak valami maszatolás lett belőlük. Ez nagyon kevés az ország szekerének a kátyúból történő kimozdításához.

Ideológia: baloldali, szocialista eszmék,számos a konzervatív pártok jellemző program ponttal. Az állami tulajdonlás helyett a privatizációt támogatják, ami tulajdonképpen nem meglepő, hiszen a rendszerváltáskor ők voltak pozíciókban, melyeket könnyen tulajdonra válthattak. És itt van az a magyar sajátosság, hogy a konzervatív párt az állam szerepének növelését, míg a szocialista (bár ambivalens módon) az állam kisebbítését támogatja.

Program: tisztában vannak vele, hogy komoly megszorítások szükségesek, de nem teszik meg, mert ezzel a saját bázisukat vernék szét. Az eredeti programból a lényeg nem valósult meg, az ellenállás miatt összecsinálták magukat. Mostanra a kormány már egy fogatlan oroszlán. Az igazsághoz itt is hozzátartozik, hogy államférfi tudja mikor kell félreállnia. Tettek kellenek és nem lavírozás, bátorság és nem meghátrálás.

Szavazóbázis: a múltban élő kádári kisemberek. Nálunk sokan megszokták, hogy megmondják nekik a dolgokat, nem kell gondolkozni. Ez ugyan a szabadságuk korlátozásával jár, de ezért gondoskodik róluk az állam. A szabadság ugyanis óriási felelőséggel jár. Egyszerűbb a langyos vízben élni. Ez a bázis bár öregszik, de azért stabilabb, mert valamire és nem valami ellen szavaznak.

SZDSZ

Az egykor harcos kommunista ellenes párt opportunistává vált. Az alapítók jó része elhagyta őket a szavazókkal együtt. Hihetetlen, hogy nem veszik észre, hogy a történet már a túlélésről szól. Fodor vagy Kóka a főszerepben lényegtelen, másfél év múlva eltűnnek süllyesztőben. A liberális elvek torzultak. Pl. a piac mindenhatósága csak akkor működhet, ha a feltételek hozzá azonosak. Ha mi magunk torzítunk a rendszeren, és visszük be a protekcionizmust, akkor megette a fene az egészet. Lásd: Demszky működése Budapesten.

2010-ben melyikre szavazhatunk nyugodt szívvel?

Parlamenten kívüliek: MIÉP, JOBBIK, Munkáspárt

Radikális kispártok, melyek kizárólag azt tudják mondani, hogy mi nem jó. Az elégedetlenség felerősődésével a szerepük nőhet. Ma inkább arra szolgálnak, hogy a nagy pártok a szalonképtelen szavazóbázist úgy használhassák fel, hogy nekik maguknak nem kell nyíltan felvállalniuk őket.

bng 13 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr35842098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2008.12.27. 04:15:13

Jól látod szerintem a kérdést. Én azért reménykedem, hogy az MDF jól összezárja a sorait, és rejtve azért van nekik konzervatív programjuk. Inkább az a baj, hogy a protest szavazók inkább a FIDESZ-re szavaznak, pedig értelmes jobboldali politikával talán lehetne itt keresni valamit. Én eddig MSZP szavazó voltam, 2010-ben lehet, hogy megpróbálom az MDF-el mert ők állnak legközelebb hozzám. Ha lenne egy új párt, aki fel merné vállalni amit meg kell csinálni, és ezt be is tartaná, akkor nyugodt szívvel szavaznék rájuk.

Ja és a Jobbikot kihagytad, pedig sajna ők is jönnek fel. Mintha a 30-as évek ismétlődne itt Kelet-Európában.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2008.12.27. 23:28:15

@Tzimisce: Egy tisztességes, a haza érdekeit szemelőtt tartó emberek alkotta párt iránt elemi igény mutatkozik. A fentiek közül már mindenki volt hatalmon és az eredményt ismerjük. Egyik sem tudta a saját érdekeit alárendelni az országénak. A többi kelet-európai országban is lejátszódott ez, de a legtöbb helyen már felébredtek, és elmennek mellettünk. Mi ugyan úgy a múltban élünk. Nyilván mindenütt vannak tisztességtelen politikusok, csak nem mindegy, hogy mekkora az arányuk. Egy új párt megjelenésének többek között az egyik akadálya, hogy az olyan nagyformátumú embereknek, akik valóban rátermettek, nem igazán lehetőség, sőt inkább visszalépés a politikus lét. Akik tudják csinálják! Miért kínlódnának pártérdekekkel, alkalmatlan káderekkel, lavíroznának érdekcsoportok között?
Eredetileg a Jobbikról is írtam, de aztán a parlamenten kívülieket kihagytam. A Jobbikot gyakran minősítik szélsőségesnek. Mivel nem tiszta, hogy milyen ideológiát követnek, ez alapján nem lehet őket meghatározni. A követőik és szimpatizánsaik mindenből kiábrándult, sértett emberek. Mivel egyre többen vannak ilyenek, erősödik a bázisuk. A bajt abban látom, hogy ahhoz, hogy a problémáikat feledjék, ezeknek az embereknek találni kell egy ellenségképet. Akiket lehet utálni, akiket lehet lenézni. Ez most leginkább abban merül ki, hogy az a magyar, aki velük van. Ez nagyon veszélyes!
Ebben a kérdésben muszáj leírnom a saját véleményem: Nem attól igaz magyar valaki, hogy kokárdával a mellén vonul az utcán, sokkal inkább a hazaszeretet fokmérője az adó befizetése.

phaidros 2008.12.28. 12:03:33

Elég jól leírtad a dolgokat.

Szerintem nem kell választani; ha nincs megfelelő, akkor nem adjuk a bizalmat senkinek.

Szerintem téves az a nézet, hogy demokráciában el kell menni szavazni, mert ez a demokratikus felelősségünk. A tudatos távolmaradás is döntés, vagy az elrontott cédula is. Miért, ha csak egy kommunista és egy fasiszta párt lenne mint választási lehetőség, akkor is csak akkor lennék demokratikus, ha bárkire is szavaznék? Így lennék akkor kommunista vagy fasiszta. Ha most szavazok, akkor mi leszek? Minimum hülye, sztem, mert megkajáltam azt, amiről tudom, hogy romlott.

Amit én látok, a legkomolyabb jelzés az lehetne, ha a szavazólapok kitöltésekor minél többen rajzolnának még egy kockát, abba tennék az xet, és mellé írnák - egyiket sem.

VIKUNYA 2008.12.29. 01:32:07

Tévedés, hogy a Fidesznek nincsenek törzsszavazóik. Logikai bukvenc ezt a következtetést abból levonni, hogy ideológiát váltott a kilencvenes évek óta, avagy, ahogy te írod liberálisból meghatáozhatatlan ideológiájúvá válni. Két és fél millió ember az már elég jó kis törzsavazó bázis. A protestről meg annyit, hogy ez a két nagy pártra egyaránt jellemző.

Joe84 2008.12.29. 03:54:45

Üdv bng!
Elég sok dologban 1et értek veled, viszonylag jól leírtad a mai állapotokat.
Nem akarok itt kampányolni, csak a véleményemet mondom, szerintem a Jobbiknak van kézzel fogható ideológiája, viszont nem szélsőségesek, ez csak egy rájuk aggatott jelző, amivel a többi párt (valamiért az összes parlamenti) igyekszik őket hitelteleníteni.
Szemben állnak a parlamenti pártokkal és lássuk be az az "ellenségkép" nem is kell annyira, mivel ezek a pártok eleve Magyarország ellenségei, az ő működésüknek köszönhető az ahol most vagyunk.

Joe84 2008.12.29. 03:55:31

Üdv bng!
Elég sok dologban 1et értek veled, viszonylag jól leírtad a mai állapotokat.
Nem akarok itt kampányolni, csak a véleményemet mondom, szerintem a Jobbiknak van kézzel fogható ideológiája, viszont nem szélsőségesek, ez csak egy rájuk aggatott jelző, amivel a többi párt (valamiért az összes parlamenti) igyekszik őket hitelteleníteni.
Szemben állnak a parlamenti pártokkal és lássuk be az az "ellenségkép" nem is kell annyira, mivel ezek a pártok eleve Magyarország ellenségei, az ő működésüknek köszönhető az ahol most vagyunk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2008.12.29. 17:50:21

Látszik a hozzászólásokból is, hogy a pontos fogalmazás mennyire fontos lenne.

A Fidesznek természetesen vannak törzsszavazói. Azonban ezzel a pár %-nyi szavazóval nem lehet választást nyerni. Úgyhogy a cikkírónak következtetéseiben igaza van.

Ha a Fidesz megmaradt volna FIatal DEmokraták SZövetségének, akkor is stabil helyük lenne a parlamentben, de soha nem nyernek választást és nem jutnak hatalomra.

A palettáról nekem éppen egy olyan párt hiányzik, amilyen a Fidesz és az SzDSz volt 1989 és 1992 között.

Mára mindkettő feladta elveit, eredeti arculatát, mindent alárendeltek a célnak, a hatalom megszerzésének, megtartásának.

Egy új, tiszta prátra nagy igény lenne, de ilyen párt nem lesz. Mert egyrészt nem igazán vannak már még tiszta és egyben tehetséges politikusok, másrészt pedig pénz nélkül a semmiből berobbanni a köztudatba és tartósan ott is maradni nagyon nehéz.

Sok pénzből persze bármikor létre lehetne hozni egy új pártot, amelyik bekerülhetne a parlamentbe, de az meg nem igazán az a párt lenne, amire az emberek várnak, hanem értelemszerűen azoknak a céljait szolgálná, akik a sok pénzt adták hozzá.

---

Én megszüntetném a pártok minden jelenlegi állami támogatását. Egy fillért sem kap(hat)nának úgy ahogy most.

Cserében módosítanám a SZJA-t, bevezetném a harmadik felajánlható 1%-ot a pártok számára. Ebből a pénzből gazdálkodhatnának a pártok.
Az 1%-os felajánlásokra minden az utolsó parlamenti választásokon országosan elindult párt igényt tarthatna.

Ezzel a módszerrel a pártok anyagi támogatása nem függne a választási eredménytől, az 1%-ot el sem ért pártok is kaphatnának pénzt. A pártoknak pedig minden évben meg kellene küzdeniük a választások kegyeiért, úgy hogy közbe nincs is választás, nincs is kampány, állami pénzbe nem kerül.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2008.12.29. 21:15:03

Természetesen a Fidesz-nek is vannak törzsszavazói, de biztosan nem 2,5 millió ember. Továbbra is azt állítom, hogy az MSZP ilyen jellegű bázisa szélesebb. A szocializmus után nosztalgiázó, kádári kis emberek. Ők akkor is rájuk szavaznak, ha cigánygyerekek hullanak az égből. A Fidesz ebből a szempontból sebezhetőbb, nézzük csak meg a 4 évvel ezelőtti állapotokat. Akkor is kb. ennyivel vezettek és mi lett a végeredmény 2006-ban. Ezért mondtam azt, hogy a táborukban sok a protest szavazat. Valószínű hogy a másik oldalon is vannak protest szavazatok, de ez a lényegen nem változtat. Azt gondolom kevés olyan ember van mára Magyarországon, aki 1990 óta ugyanarra szavaz. Már mindegyik volt hatalmon, mindegyik kapott bizalmat.
Akitlosz javaslatait a pártfinanszírozásról nagyon jónak tartom. Egy új pártot létrehozni valóban a leírt nehézségekbe ütközik, de muszáj megpróbálni, ha nem így akarjuk leélni az életünket. Erről van néhány gondolatom, majd leírom őket egy bejegyzésben.

Konegafi (törölt) 2009.01.01. 14:17:09

szerintem tévedsz a fidesszel. mert amíg liberálisak voltak, engem is hidegen hagytak. az antikommunista szdsz, vagy a konzervatív mdf volt a szimpatikus. majd persze az szdsz három hónap alatt meggyőzött, hogy én nácinyilassöpredék vagyok. 98-ban. :D hogy ez miért volt jó nekik, máig se értem? :D

szóval, a fideszt gondold át (nem fidesz szimpatizásnként mondom ezt).

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.01.01. 18:35:39

Tulajdonképpen megerősítetted az általam leírtakat azzal, hogy azt mondod a FIDESZ nem érdekelt, amíg liberális volt. Ez pont az bizonyítja, hogy lecserélték a szavazóbázisukat. Felmérték a realitásokat: liberális szavazó jóval kevesebb van, mint konzervatív. Ráadásul jól felismerték a pillanatot, hiszen a hagyományos jobb oldal addigra kiürült. Az MDF, KDNP, FKGP elkoptak a kormányzásban. Politikailag a legjobb döntést hozták, így tudtak 98-ban fő kormányerővé válni és elfoglalták a jobb oldalt. Nem mellesleg kiléptek az SZDSZ árnyékából is, mert addig inkább az ifjú liberálisoknak tekintették őket.
Csak annyi történt, hogy ettől kezdve másoknak szimpatikusak, nem az eredeti szavazóiknak. Ahogy fentebb le is írtam, egy pártnak végülis az a dolga, hogy igyekezzen hatalomra kerülni. Valószínűleg 2010-ben ez sikerülni is fog újból. Tehát stratégiailag rendben van.
De milyen program és értékrendszer alapján szavazhatunk rájuk? Én csak valaminek a tagadását látom, illetve borzasztóan populista szólamokat. Azt kellene elmondani, hogy mi ezt így meg így csinálnánk.

musztafa 2009.01.14. 20:45:30

Amit a FIDESZ-ről írtál azzal teljesen egyetértek, de miután az MSZP-ről alkotott véleményedet is megismertem, még hiányolok belőle egy-két dolgot, amivel a FIDESZ bűnlistája is hosszabb lenne. Amikor viszont az MSZP-ről írsz, ne felejtsed el, hogy talán nincs még a világon egy olyan kormányzó párt, amelynek ennyire kegyetlen ellenfele (tehát nem ellenzéke!) lenne, mint gyakran a hazaárulás mesgyéjén egyensúlyozó FIDESZ. Megnézem én azt a kormánypártot, aki ebből a harapófogóból jól ki tud jönni.
Ami a kérdésedet illeti, számomra csak rossz, vagy még rosszabb párt van és mindig arra szoktam voksolni, amelyik kevesebb kárt okoz a nemzetnek. Jelenleg a bimbozó magyar demokráciára a legnagyobb veszélyt a populista FIDESZ jelenti.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.01.16. 09:32:53

@musztafa: Igazából nem "bűnlistát" akartam összeírni, hanem rávilágítani arra, hogy valójában egyik párt sem rendelkezik elképzelésekkel, csak hívószavak vannak egyes népcsoportok felé, de mögöttük nincs tartalom. Hozzád hasonlóan én is mindig elmegyek szavazni, mert azt gondolom, hogy annak van joga számonkérni, aki ezt megteszi. Sajnos évek óta csak kisebbik rosszat tudom választani.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.27. 20:31:25

bng · 2009.01.16. 09:32:53,

Hm. Talán érdekesnek fogod ezt találni egyebek között a kisebbik rossz valódi értelme szempontjából:

www.kibulizottorszag.net
süti beállítások módosítása