Tisztességes politika. Oxymoron-e?

Létezik-e tisztességes politika, vagy ez eleve feloldhatatlan ellentmondás? Szerintem nekünk kell megkövetelni, hogy a tisztesség elvárás legyen a politikában. Hiszen maga a politika szó társadalmi csoporton belüli döntési folyamatot jelent, ez pedig önmagában se nem jó, se nem rossz, olyan, amilyenné tesszük. Nem tudom elfogadni azt a hozzáállást, mi szerint, aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók! Tapasztalatom szerint leginkább olyanok vannak ezen a véleményen, akik maguk soha nem hajlandók tenni ellene semmit. Jól van hát barátaim, vegyük fel ezt a kényelmes álláspontot, és akkor mi fog történni? Az égvilágon semmi. Minden marad a régiben és ezzel igazolódik a meggyőződésetek: a politika egy mocskos dolog! Örüljünk hát, hogy mi előre megmondtuk. De engedtessék meg nekem egy indiszkrét kérdés: akkor most tulajdonképpen ki a felelős ezért az állapotért? Kizárólag a politika szereplői, vagy azok is, akik ezt hagyják, és eltűrik?

Szóval Te mennyivel vagy jobb a Deákné vásznánál?

Magamat nem tartom tévedhetetlennek, sőt ugyanúgy rendelkezem emberi hibákkal, mint bárki más (sokszor éppen ezek jelentik az élet sóját). Naiv pedig végképp nem vagyok, tudom, hogy mi vár rám, ha belevágok. De elegem van a sok siránkozó, fanyalgó arcból! Aki csak annyit tud mondani, hogy ez így nem jó, meg hogy micsoda hülyeség. Ezek olyanok mint amikor valaki úgy ad befektetési tanácsokat, hogy neki magának nincsenek is befektetései. Mennyire hinnél egy ilyen embernek? Viszont ha valaki küzd a tespedtség ellen, még ha nagyon különböző véleményen vagyunk, akkor is iszom a szavait, mert tanulok belőlük.

De visszatérve a poszt címében szereplő kérdéshez, oxymoron-e a tisztességes politika? Ha azt mondom, hogy úgy vállalok politikai szerepet, hogy tisztességes maradok, az hihetetlen? Persze értem, hogy messziről jött ember mondhat, amit akar. Ezért vállalom, hogy ha mégsem úgy cselekednék, akkor számon kérhetik rajtam. Nekem nem hiányzik a hatalom, egyszerűen azt szeretném, ha a közösségünk sorsát jobban a kezébe venné. Szóljunk bele a bennünket érintő döntésekbe! Ne valamelyik pártkatona egyike szavazzon a nevünkben, úgy, ahogy mondják neki. Racionális gondolat olyan jelöltre szavazni, akitől majd az várjuk, hogy a pártja hatalomra kerülése esetén a kapcsolatai révén előnyöket tud szerezni nekünk. Mégis úgy látom, hogy az esetek többségében a pártérdek előrébb való a delegáló közösségénél. De ha a képviselőnk kiáll is értünk, az azt jelenti, hogy bármit megtehet, nincs más elvárásunk vele szemben?

Akkor most eljutottunk oda, hogy szükséges-e hogy egy politikus tisztességes legyen? Egy képviselőnek nyilván az a feladata, hogy lobbizzon a közössége érdekeiért. Hátrányba kerül-e a közössége, ha ő maga tisztességes marad minden körülmények között? Ha a válasz igen, akkor felejtsük el ezt az értéket?

A feltett kérdésekre nekem megvannak a válaszaim, szeretném hinni, hogy mégis van igény a tisztességre. De ha ezek nem találkoznak a választói elvárásokkal, akkor ez a két szó együtt valóban egy oxymoron. Segítsetek nekem feloldani ezt a dilemmát!

bng 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr231208941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.06.26. 20:12:23

Kéne valami program, elképzelés, olyan dolgok, amiket más nem hozott fel és mégsem demagógiába hajlanak, új felvetések. A tisztesség alapkövetelmény attól, aki politikába merészkedik. Elvileg. Mert, ugye, ha nem az a választói megeszik reggelire. Ne és itt elbukik a dolog...Igény van-e rá? Biztos, hogy, amennyiben szerződésessel biztosítanád a választókörzetedet, hogy félévente visszahivhatnak, ha nem elégedettek veled, továbbá, hogy mindenképp tartod a kapcsolatot velük és az érdekeikkel az nagy előrelépés.

Ugyanakkor ki lehet használni egy rakat dolgot. Fel lehet használni az internetet, hogy akár fórumot nyiss, vagy bármi egyebet, ahol a szavazóid elmondhatják, hogy mire szeretnének használni téged, stb.

Szóval ez olyan dolog, hogy igény az lehet, hogy van rá, de önmagában nem lesz elég átütő sikerhez. Ha meg az ember ilyesmibe vágja a fejszéjét, sikerre vágyik, nemde?

Kedves bng, lenne egy kérdésem, ami érdekelne, mert már fordult meg a fejemben ilyesmi, mint amire te most készülsz. Hány ajánlócédula kell neked és hogyan fogod tudni összeszedni őket?

Amúgy hajrá és várom válaszod!

Z

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.06.26. 22:34:25

@d.z.: A program összeállításán dolgozom, a választókörzetre vonatkozóan, nem csak úgy általában. Internetes fórumot mindenképpen nyitok, hogy ez a blogon keresztül történjen, vagy külön erre a célra hozzunk létre egy oldalt, még nem tudom melyik lenne a jobb. Már elkezdtem feltérképezni a környékbeli internetes oldalakat, hogy elérhessem a célközönséget.
Az ajánlócédulákkal kapcsolatban részlet az OVB honlapjáról:
"Az egyéni választókerületben mind a független jelöltnek, mind a pártjelöltnek a jelöltként való induláshoz 750 érvényes ajánlószelvényt kell összegyűjteni."
Ezeket nyilván csak kampányolással tudod összegyűjteni. Az eredményességhez meg kell hogy ismerjenek. De mivel ebben a pártokkal versenyezni nem tudunk, ezért nekünk a saját oldalunkat kell megismertetni a körzetben minél több emberrel, akiknek ha elnyerjük a bizalmát, akkor számíthatunk az ajánlócéduláikra. Másik lehetőség, hogy mivel én ebben a körzetben is lakom, sokan ismernek. A környéken azért valószínűleg számíthatok néhány szavazatra. 2006-ban már meg is kerestek, hogy induljak el. A harmadik, hogy a Kétfarkú Kutya Párt ötletéhez hasonlóan szokatlan plakátokat tennénk ki a barátaimmal. A szövege olyasmi lenne, mint amiket a korábbi bejegyzéseimben leírtam. Melyeket éppen ezért is publikáltam, hogy megtanuljam, mivel nyerhetem el az emberek bizalmát. Minden komment segít ebben, azok is, melyek nem értenek egyet velem.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.06.26. 23:53:08

Huh, gondolkoztam.
Talán van itt egy kis piaci rés. Vegyük azt alapul, hogy a magyar politika most meg van, hát hogy is fogalmazzak...roggyanva. Sikerült egy pártnak úgy tizenöt százalékot összeszednie, hogy eleget üvöltözte azt, hogy cigánybűnözés. És ez semmi, lehet, ezt a kiábrándultságot talán jó irányban felhasználni.
Mindenkinek a töke tele van a képviselőivel.
Lehet, hogy be lehet futni egy "Nekem Önök a munkaadóim: ha szarul dolgozom, rúgjanak ki!" kampánnyal. Elvégre, ha az ember képviselőjének mondjuk minden parlamenti ciklus után beszámolót kell körmölnie a munkájáról a választóinak és azt el kell fogadtatnia, az elég nagy garancia arra, hogy nem fog hülyeségeket beleböfögni a kampányba meg talán dolgozni is fog. Csak éreztetni kell, garantálni, hogy a képviselő a becsületével, az állásával felel az általa nyújtott munkáért.
Ehhez persze kell az, hogy mindenki beleszólhasson a programba, emberközeli legyen a dolog.
Mindenesetre a visszahivhatóságot érdemes meglovagolni.
Csak arra azért ügyelni kell, hogy az ember ne rugaszkodjon el az elveitől: amikor valaki a kampány által felcsigázva megkeresi az adott képviselő honlapját/blogját/fórumát, akkor ott ne közhelyeket, hanem rögtön egy hosszú, szépen kidolgozott, átlátható programot találjon.
Ilyesmikre gondoltam.
süti beállítások módosítása