A semmi költségei

Most küldött a bank egy tájékoztatót arról, hogy már decembertől milyen mértékben emelkedtek a számlavezetéshez kapcsolódó díjak… Nyilván ez is hozzátartozik az ügyfélbarát szolgáltatáshoz, szerintük. Ám amit soha nem fogok megérteni, az az a fajta gondolkodásmód, ahogyan ezt végrehajtják. Nyilván egy igénybe vett szolgáltatást meg kell fizetni, de a banki (pénzügyi szolgáltatói, biztosítói) gondolkodás alapja alapvetően az: hogyan lehet a semmiért költséget felszámítani!

A következő változásokról tájékoztattak:

  1. az éves kártyadíj a duplájára emelkedett.

A jelenlegi inflációs szint mellett ezt mi a bánat indokolja? Semmilyen plusz szolgáltatás nincs a díjemelés mellett. Aki ezt kitalálta mit szólna, ha holnaptól neki is a duplájába kerülne minden. Pusztán azért, mert csak. Ahogyan ő is teszi az ügyfeleivel.

  1. minden számla mellé bevezetnek egy 350 forintos havidíjat.

Ez így elsőre nem feltűnően sok (ne felejtsük a pénzforgalmi és az értékpapírszámlának eddig is volt havi díja), de vegyünk mellé egy életszerű példát. Ha nem szeretnék adót fizetni a befektetéseim után, akkor nyitok egy TBSZ számlát, amelyen 5 évig tartva a pénzt, legálisan elkerülöm a kamatadó és az EHO megfizetését. A banknak eddig is megvolt a haszna a TBSZ megnyitásából, hiszen a befektetési jegy, részvény megvásárlásakor azt az aktuális díjjegyzék szerint levonta. Mostantól havonta részesülni szeretne abból az adóelőnyből, amiben részesülök (és ezt még szépen körül is írták a tájékoztatóban). Ha például valakinek van 1 millió forintja és kerüli a kockázatot, valamint szeretne a kamatadó alól mentesülni állampapírt vesz TBSZ számlára. Éves 3 % kamattal számolva 5 év után kap 159.270 Ft kamatot, amiből a kamatadó és az EHO összesen 33.447 forintot vinne el. Vessük ezt össze a számlavezetés költségeivel: a 350 forintos havi díj 5 év alatt 21.000 Ft. A bank elviszi a haszon majd kétharmadát! Van-e értelme ezek után ilyet játszani? A bank mindenesetre részesül az adókedvezményből… Kockázat és bármiféle plusz szolgáltatás nélkül!


 

Persze lehet olyan példákkal jönni, hogy 10 % kamatot érünk el, és több 10 millió befektetni való pénzünk van. De azért is írtam a fenti példát, mert az ügyfeleknek csak egy kis része tud sok pénzt, magas kockázatra befektetni. Az átlagembereket a bank egyszerűen lenyúlja. És vegyük észre, megint a semmiért. A példabeli befektetésben a számlával a banknak semmi teendője, 5 évig ugyanaz a tétel lesz rajta. Egyébként meg azoknál, akik módosítják a befektetéseiket, pl. alapot váltanak, a bank levonja az alapváltás díját. Tehát ha tennie kell valamit, azért külön költséget számol és számolt fel eddig is.

  1. örüljek, hogy az állományi díj az értékpapírszámlámon változatlan marad.

Nagyon boldog vagyok, de eddig sem értettem, hogy milyen alapon számolják fel ezt egyáltalán! Van az értékpapírszámlának egy havi díja, ami ugye a szolgáltatás költségeinek a fedezésére szolgál. De a bank a befektetésemből is szeretne hasznot húzni, és ami igazán aljas, hogy attól függetlenül, hogy a befektetéseimnek milyen a hozama. Ha például leesik a részvényeim árfolyama, a bank akkor is ugyanúgy levon minden hónapban egy %-os költséget, mint amikor nyerek. Kockázatom csak nekem van. Megint érvényesül a banki/biztosítói logika, más pénzéből hozzáadott érték nélkül hasznot húzni.

Már csak azt szeretném látni, hogyan érvényesül az politikusi ígéret, hogy „a bankok nem háríthatják a költségeiket az emberekre”!

bng 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr448317390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sas70 2016.01.27. 10:04:49

Nehogy már a 'zemberek fizessék meg!
Pedig de, az emberek fizetik meg, a fidesz által kitalált, bevezetett 20-30 adót, közvetve vagy közvetlenül.
Szemetek a bankok meg a biztosítók? Igen azok, a pékek is, meg a kereskedők, taxisok stb. Mert ilyen ez a kurva gazdaság, hogy mindenki számol és a termékek, szolgáltatások árait az alapján határozza meg, hogy mennyi lesz a nettó haszon, jövedelem. És ha magas és/vagy sok adó van, akkor az is megjelenik az árakban, sőt még az adó nyilvántartásának, adminisztrációjának stb. a költsége is.

room_101 2016.01.27. 11:00:30

Volt alkalmam belelátni ilyen "árképzésekbe", így azt mondanám, ha ez ilyen előnytelenül érint, az azt jelenti, hogy a hozzád hasonló "volumenű" ügyfeleket le akarják építeni valamiért. Csak nem direktben mondják ezt a szemedbe (az imidzsvesztés elkerülése végett), meg hátha marad pár hülye így is náluk, és akkor még jól is jártak.
Ilyen az élet, ha valahol nem tetszik, onnan el lehet menni máshova. Képzeld, milyen szar volt 30-40 éve, akkor volt egy bank, at OTP, és választhattál, hogy igen vagy nem.
süti beállítások módosítása