Köhög a Szócska

Beteg az egészségügy. Nagyon. A problémák lényegére mutató diagnózis Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével a HVG által készített interjúból. Súlyos szavak.

„A jelek szerint a mostani kormány, ahogy elődei is, abba a hibába esett, hogy nem veszi komolyan az egészségügy gondjait. Pedig a fiatal orvosok és szakápolók külföldre mennek, a korosztályomhoz tartozó kollégák pedig elfáradtak, kiégtek. Nincs, akiknek továbbadják a tudásukat, számos orvosszakmából eltűnt a középgeneráció. A havi 160 ezer forintos nettó szakorvosi fizetést nem lehet holmi ösztöndíjjal kipótolni, amivel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium most próbálkozik.”

„Valóban sokak várták, hogy az ellenzékben elhangzott ígéreteit beváltja a kormány, de csalódottságunknak már januárban határozottan hangot adtunk, hiszen továbbra is hadigazdálkodás folyik az egészségügyben. Visszatekintve az elmúlt évekre, bevallom, könnyebb helyzetben voltunk, mint most, hiszen világosan deklarált célokkal szemben hangoztattuk ellenérveinket. Elmondtuk, hogy nem támogatjuk a több-biztosítós modellt, a szolidaritáselvű egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését, nem értünk egyet a vizitdíjjal. Most szinte semmilyen konkrétum nincs, úgy tűnik, az ellátórendszer struktúráját akarják átalakítani, ám ennek a részletei sokismeretlenesek. Hogy valójában mi az átalakítás célja, nem tudjuk. A szűkösségre való hivatkozást, amit naponta hallunk, mégsem tekinthetjük annak. Ki kellene mondani, hogy szeretnénk Mercedesszel járni, de csak biciklire telik. Azt azért nem kell bemesélni, hogy a két kerék jobb, mint a négy. Ki kell tűzni azt az időpontot, amikorra elérhető, hogy legalább mindenki Suzukiba ülhessen.”

„A MOK 2004-ben az ágazatot képviselő szakszervezetekkel, betegszervezetekkel együtt létrehozta a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalt (NEK), amit az egészségügyről folytatott párbeszéd közmegegyezési fórumának szántunk. A szakmai beszélgetésekre meghívtuk a pártok és az éppen aktuális kormány képviselőit. Az utóbbiak sosem jöttek el. Joggal reméltük, a Fidesz győzelmével megváltozik a helyzet, hiszen 2009-ben a párt szakpolitikusai is részt vettek az emberközpontú egészségpolitikáról szóló NEK-tézisek kidolgozásában, s azt el is fogadták.”

Úgy volt, hogy a NEK júniusi ülésén az államtitkár is ott lesz. Egy órával a kezdés előtt azonban kimentette magát.

„Közbejött halaszthatatlan elfoglaltságra hivatkozott. Így a távollétében foglalkoztunk a Semmelweis-tervvel, amelyről a jelenlévők megállapították, hogy nem a korábban elgondolt emberközpontú egészségpolitika dokumentuma, hanem a szakterületen járatlan döntéshozók és a közvélemény fondorlatos meggyőzését szolgáló propagandairomány. A tervben vázolt térségi egységekre épülő „állami egészségszervezési intézményrendszer kiépítése” nézetünk szerint vészesen hasonlít az 1999–2005 között zajlott, majd megbukott irányított betegellátási modellkísérletre, mint ahogy számos ponton kísértetiesen emlékeztet az MSZP–SZDSZ-kormány által támogatott területi ellátásszervező pénztárakhoz is, amelyeknek a 2009-es népszavazás parancsolt megálljt. Azzal, hogy a kormány július végén hozott határozatban zöld utat adott a Semmelweis-tervben foglaltak megvalósításának, a NEK véleménye szerint megint rossz irányba fordította az ország egészségügyét.”

Mi lenne akkor a megoldás? Ha jól értem, a pénzszűkére hivatkozást nem fogadja el. Pedig a jövő évi költségvetési terv 80 milliárd forinttal tovább kurtítaná az egészségbiztosítási kasszát.

„Az elmúlt napok hírei arra engednek következtetni, hogy a jobb érdekérvényesítőknek mégis van pénz. A BKV-t és a MÁV-ot most készül a kormány 380 milliárd forinttal konszolidálni. Mondanom sem kell, ekkora összeg az egészségügyet is kihúzná a bajból. Ebből fel lehetne emelni a béreket, megduplázni az alapellátásra jutó riasztóan alacsony finanszírozást. Ma annyit keres a MÁV Kórházban egy szakorvos, mint a buszvezetők, a főorvos fizetése pedig a mozdonyvezetőét sem éri el. Ráadásul illúzió azt gondolni, hogy forráskivonás mellett lehet átalakítani az ellátórendszert. Az átalakításhoz is invesztíció kell.” „Az egészségügyben több évtizede nincs olyan finanszírozás, amely mellett a befektetés tisztességes haszonnal megtérülne. Az egészségügybe normális ember nem fektet be. Aki mégis megteszi, annak csak hátsó szándéka lehet. Előbb tehát konszolidálni kell a rendszert, beletenni úgy 1000 milliárd forintot. Tehát világosan meg kell határozni a működés feltételeit, amit mindenkinek be kell tartania, legyen az állami vagy magánkézben lévő intézmény.”

Különös gondolatmenet. Ha van elég pénz, akkor lehet üzletszerűen gazdálkodni. „Nem arról van szó, hogy ki ne derüljön, kevésből is ki lehet hozni jobb ellátást?

A tulajdonlás nem cél, hanem csupán eszköz. Ha a rendező elvek jók, bármelyik működtetési forma jó lehet, akkor versenyezhetnek az intézmények, melyik tulajdonos tud hatékonyabban működni. Az alapvető, megkerülhetetlen kérdés tehát az, honnan és hogyan lehet több pénzt tenni a gyógyításba? Jelenleg az a helyzet, hogy az egészségügyre fordított 1300 milliárd forint fele jön csak össze a járulékfizetésekből, a többit az állami költségvetésnek kell kipótolnia, vagyis adóból egészül ki a büdzsé. Ráadásul Magyarországon nemzeti sport az adóelkerülés, az is minimálbéren van bejelentve, aki luxusautóval jár, ezért a beszedés módját kellene megváltoztatni.”

Ugye nem arra gondol, hogy aki nem tartja be az orvos utasításait, nem szedi be a gyógyszerét, nem él egészségesen, az fizessen többet?

„Dehogy, ez megvalósíthatatlan, kivitelezhetetlen. Új szempontként próbáljuk becsempészni a köztudatba, hogy az egészségügyi ellátás költségeit forgalmi adóként kellene beszedni. Ennek az lenne az előnye, hogy mindenki hozzájárulna – fogyasztásának arányában – a kiadásokhoz. Gondoljon bele, a feketén foglalkoztatottak is vásárolnak, s így nem lehetne elkerülni az adófizetést. A legálisan alkalmazottak pedig mentesülnének a járulékfizetési kötelezettség alól, és úgy éreznék, megnőtt a keresetük.”

 

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr723166014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása