Gáz van Makón

Nem kevés. A MOL tavalyi hivatalos közlése szerint legalább (a hangsúly a legalábbon van) 340 milliárd m3. A kutatófúrásokat végző Falcon körülbelül 1.200 millárd m3 gázról beszél. Hogy ez mennyire sok? Nagyon. Magyarország éves gázfelhasználása 10 milliárd m3 körüli (és egyre csökken). Magyarán jó időre fedezve lenne a szükségletünk, ha sikerülne megoldani a mező kitermelését. Egyszeriben gazdasági potenciált tekintve egy magasabb szintre kerülnénk. Az egyszerűség kedvéért 100 Ft/m3 áron számolva a gázt, 120.000 milliárd Ft értékről beszélünk. Ez a magyar államnak mai szinten nagyjából 10 évi teljes költségvetése. Arról nem is beszélve, hogy nem függenénk többé az orosz gáztól, és a Nabucco vezetékre szánt pénzt is költhetnénk másra.

A probléma az, hogy gáz van a próbafúrásokkal is. A körülmények nem szokványosak, a technológia pedig "bejáratós". A makóit a világ egyik legnagyobb nem konvencionális lelőhelyének tekintik. A geokémiai folyamatok révén keletkező földgáz az üledékrétegek növekvő súlya, vagy tektonikai nyomás révén az anyakőzetből elkezd felszín felé vándorolni. A földgáz ezen migrációjának egy záróréteg állja útját, és az alatta lévő kőzetben (csapda) megindul a földgáztelep képződése. Ez történik normál esetben, de Makón a gáz javarészt benne van a kemény kőzetben. Néhány nagy olajtársaság már egy új kőzetaprító technológia segítségével termelt ki hasonló lelőhelyekről gázt. De itt nálunk extrém körülményekkel találkoztak. A mező 6-7.000 méter mélyen van. A Kárpát-medencében nagyon vékony a földkéreg, ezért ilyen mélységben a hőmérséklet már 200 °C feletti, és a nyomás 1.000 bar-os nagyságrend. Ilyen körülmények között az acél folyik, ebből adódóan a technika baromi drága. Egy kút kb. 100 millió dollár, és több száz kellene belőle.

Na ezért nem a MOL a fő játékos ebben a történetben. Egyszerűen nem engedheti meg magának. Ha nem sikerül megoldani és addigra beletettek 10-20 milliárd dollárt, azt nem bírnák el. Ez nem a magyar olajvállalat súlycsoportja. Esetleg az állam megtámogathatná, de hát a MOL jórészt külföldi tulajdonban van, így a hasznon is ennek arányában kell osztozni. A magyar állam viszont a bányajáradékot attól függetlenül megkapja, hogy melyik vállalat termeli majd ki a gázt. Egyelőre viszont várnunk kell, hogy mikor lesz valóban gáz!

bng 2 hozzászólás
Címkék: gáz falcon mol makó

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr101453207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tbepfz 2009.10.19. 19:29:40

10 milliárd m3? Elég kevésnek tűnik.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.10.20. 00:45:50

@tbepfz: És az idén úgy néz ki, hogy nem lesz több 9 milliárdnál.
süti beállítások módosítása