Gondolkodásra való restség - a 10 leggyakoribb eset

1. Ideológia hovatartozás

A készen kapott ideológiák alattomos kis szerzetek. Észrevétlenül lopóznak be az életünkbe, és a hátizsákjukban hozzák magukkal a gondolkodás legnagyobb ellenségeit: a sémákat. Nagyon könnyű megszokni őket, mert kényelmesek, felmentést adnak a józan ész használata alól. Minek törjük a fejünket, amikor mindenre itt vannak a kész válaszok? Véleményünket véglegesnek, ítéleteinket tévedhetetlennek és abszolútnak tekintjük. Akin nem ugyanaz a szemüveg van, az pedig csak tudatlan lehet. Minél kevésbé akarja megérteni amit mondunk neki, annál hangosabbak leszünk. Hát nem érted? Ha blogolsz, vagy rendszeresen kommentezel, akkor tudod miről beszélek. Abszolút igazság nem létezik, ezért kéretik a prófétákat is egészséges kritikával szemlélni. És attól még nem minőségi egy vélemény, hogy olyan forrásokból vesszük, amelyek minket igazolnak!

2. Így szoktuk

Ez a kedvencem! Hányszor hallottam már. Az emberek nem hülyék, legtöbbször pontosan tudják, hogyan lehetne egy dolgot jól csinálni. De miért is szólnának, miért is tennének bármit? A langyos víz roppant kényelmes, és még jót is lehet mulatni azokon, akik esetleg megpróbálnak változtatni, de a nagy tehetetlenség miatt szélmalomharcot vívnak.

3. Vezetői intellektus, szakértelem hiánya

Aggasztó méreteket kezd ölteni az a jelenség, hogy hozzáértés és képességek nélkül kerülnek emberek felelősséget igénylő pozíciókba. Ez a gondolkodásra való restségnek egy olyan oldalága, melyben azt hiszik, mások sem gondolkodnak. Egyszerűen hülyének néznek bennünket! Aki ilyen megbízást kap általában tisztában van vele, hogy csak korlátozott idő áll a rendelkezésére kihasználni a helyzetét. A képességek hiányát magabiztossággal próbálja palástolni, a gondolkodás pedig a legnagyobb ellensége. De a valódi felelős mégis az, akitől a megbízását kapta. Erről miért nem beszélünk soha? Ezek az emberek még arra sem veszik a fáradságot, hogy átgondolják, milyen következményei lehetnek a dolognak. Úgy viselkednek, mint a pici gyerekek, akik amikor játék közben becsukják a szemeiket, akkor meg vannak győződve róla, hogy őket sem látják.

4. Jogom van hülyének lenni

Ennek az esetnek olyan sokféle megnyilvánulásával találkozhatunk, hogy már talán nem is tudatosul bennünk. Erről van szó, amikor valaki egy nap alatt tízegynéhány céget elad, de fogalma sincs hogy kinek. Amikor egy cég vezetése azt mondja, hogy nem volt tudomása a mértéktelen végkielégítésekről. Amikor a politikus azt nyilatkozza, hogy az általa felügyelt szakterületen feltárt visszaéléseket gonosz ismeretlenek követték el, és véleménye szerint ez még csak a jéghegy csúcsa. Amikor közel sík területen alagutat építenek. De ebben a csapatban játszanak azok is, akik lelkesen szavaznak a teljesíthetetlen (mindenkinek minden jár típusú) ígéretekre.

5. Hitelfelvétel

Meggyőződésem, hogy ha a hitel felvétele előtt mindenki alaposan átgondolná a feltételeket, és a következményeket, illetve ezeket összevetné a saját körülményeivel, akkor nagyon sokszor nem került volna sor a szerződés megkötésére. Valamelyik nap a rádió egyik műsorában hallottam bebukott hitelfelvevők eseteiről. Kivétel nélkül mindegyiküknél a túlvállalás volt az igazi probléma. Aki nem tud 20 eFt törlesztőrészlet emelést kigazdálkodni, ne kockáztassa a lakását!

6. Lánclevelek továbbküldése

Továbbítsd ezt a levelet különben valami szerencsétlenség ér... Vagy egy beteg kisfiúnak fognak átutalni pénzt, ha minél több embernek megküldöd... Valahogy mégis mindig vannak akik továbbítják!

7. Árubemutatók

Szintén a Kossuth-on hallott eset: Buszos kirándulás része a hiper-szuper masszázs fotel bemutatója. Most akciósan, Uniós támogatással 800 ezer helyett, csak 250 ezer. És ehhez ott a helyszínen lehetőség van OTP hitel felvételére. 11-en, többségében nyugdíjasok "éltek a lehetőséggel". Az áru tényleges piaci értéke bőven 100 ezer alatt van.

8. Értesítés nyereményről, amiért nem is jelentkeztünk

Telefon: Tájékoztatjuk, hogy Ön a nyereményjátékunk szerencsés nyertese. Egy nílusi utazással lett gazdagabb, melyhez irodánknál veheti meg a repülőjegyét. (Ez pedig annyiba kerül, mintha rendesen befizetnénk erre az útra.) Ugyanennek egy másik változata, amikor levelet kapsz, hogy már több sorsoláson túljutottál, és már csak egy lépésre vagy a szerencsétől. Aki ennek felül, az mégis mire számít?

9. Gépjármű vezetésének stílusa

Egy szép nyári délután a Sopronból Szombathely felé vezető úton jön mögöttünk egy fekete Suzuki. Fiatal barátunk mellett csinos barátnője, így aztán baromira duzzad benne a tettvágy. Folyamatosan előzgeti az egybefüggő kocsisort. A nagy forgalom miatt többszáz méteres az oszlop, előzésből csak úgy tud visszajönni, ha valaki beengedi. Csak amíg én láttam háromszor tette meg. Neki indul, majd lesz valahogy! Minden alkalommal leszorított valakit. Jogod van hülyének lenni idióta barátom, de a szembejövők és a leszorítottak életével is játszol! Az a baj, hogy lesz egyszer olyan, amikor Te már csak majd utólag gondolkozhatsz a dolgokon!

10. Közhelyek használata

Nem is vesszük észre milyen gyakran használunk közhelyeket, és általuk felmentve érezzük magunkat a gondolkodás alól. Az igazság tartalmukkal ma már senki nem foglalkozik. Csak illusztrációként szúrom be ide Flaubert Készen kapott fogalmak szótára című gyűjteményét. Az ábránd, a hülyeség és a törvényesség meghatározásait különösen találóaknak tartom.

 A végére egy mondás az emberiség egyik legnagyobb gondolkodájától:

Két dolog végtelen: az Univerzum és az emberi hülyeség. Bár az előbbiben nem vagyok biztos. (Albert Einstein)

bng 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr821387472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L. N. Peters 2009.09.24. 06:41:06

A gyakorlatban mindezek legváltozatosabb kombinációi fordulnak elő.

De mit mondjunk például arról a felelős beosztású idiótáról, aki nemrég azt a rendelkezést hozta, hogy a megyei fenntartású iskoláknál csak az a tanuló számít bejárónak, aki A MEGYÉN KÍVÜLRŐL jár be? És a hasonló birkaságok már nem is mennek ritkaságszámba.

Wolfram 2009.10.02. 19:29:55

a 9. pont kicsit sántít. úgy tudom, a kreszben is benne van, hogy konvojban haladó járműveknek olyan követési távolságot kell tartani, hogy oda egy előző autó beférjen.

bennem olyankor szokott felmenni a pumpa, amikor
A./
egy traktor mögött (sarkított példa) megy egy kocsisor, és ha a közvetlen mögötte haladó kalapos úr nem előz, akkor senki. tehát ő dönt további 15 autós lehetőségeiről. súlyosbítás: annyira rámegy a trakira, hogy közéjük ne lehessen beférni. így ha a forgalom ugyan megengedné, hogy 1 autó (traktort) meg is előzzünk, de ez esetben a mögötte lévőnek kettőt kellene előznie, mert ő ugyan be nem engedi a tolakodós huligánját.
ilyenkor nincs más lehetőséged, mint mind a 10-20 birkát egyesével "leszedegetni".

B./ melléülök a WC-nek. bár ez ritka.

Komáromi Teréz Atya 2011.01.22. 20:38:47

9. - idióta sofőr dinamikusan parkol miközben 5 centin múlik, hogy nem paszíroz fel a falra. Mikor káromkodok csak néz mint egy boci, hisz nem történt baj.
süti beállítások módosítása