Humjuk be a szemünket, oszt tiltakozzunk!

A napi híreket elárasztó ilyen-olyan korrupciós botrányokat olvasva, Rideg Sándor, Indul a bakterház című regénye főhősének, Regős Bendegúznak egyik örökérvényű mondása jutott eszembe: Humjuk be a szemünket, oszt falatozzunk.

Mert tulajdonképpen így viselkedünk. Persze amikor kiderül egy 100 milliós végkielégítési ügy, vagy a közpénzen foglalkoztatott sajtómunkás, akkor felettébb háborgunk rajta, idézhetném itt bármelyik a témával foglalkozó blog kommentjeit. Pedig ez csak a jéghegy csúcsa. Az ehhez hasonló stiklik teljesen általánosak (az ügymenet gyorsításához szükséges kenőpénz, a levajazott megbízások, az ismerősök ismerőseinek alkalmazása, pályázati pénzek elosztása és még sorolhatnám). De a saját környezetünkben mégsem csinálunk ezekből felhajtást, mert féltjük a munkahelyünket, netalán a saját kis mellékesünket. Majd 10 évig dolgoztam a közigazgatásban, és azt tapasztaltam, hogy még a jóérzésű emberek is inkább alkalmazkodtak a körülményekhez (Bendegúz effektus), mint vállalják a konfliktust. Olyannal, aki tett is volna ellene, még nemigen találkoztam. Mindenki arra vár, hogy majd valaki más tesz helyette valamit, a másikat tolná előre utat törni azzal, hogy ő majd később csatlakozik.

A korrupció megjelenési formáit Magyarországona Transparency International és a Freedom House pártfinanszírozás rendbetételét megcélzó projektje alapján készült írás jól szemlélteti. Egy kiemelés a tanulmány megállapításaiból:

"Az ellopott pénz összegét nyilván csak megbecsülni lehet, de az így kapott adatokból még az alacsonyabbak is riasztóak. A cégvezetőkkel folytatott interjúkból az derült ki, hogy az állami megbízásoknál 10-20 százalék körül mozog a korrupciós díj, a Transparency szerint pedig a visszaélések akár 20-25 százalékkal is drágíthatják a beszerzéseket. A magyarországi közbeszerzések összegéről a legfrissebb adat 2007-es, akkor mintegy 1750 milliárd forintot költött el az állam ilyen módon. Ha a legalacsonyabb, 10 százalékos korrupciós arányt vesszük, akkor 175 milliárd, ha a Transparency becslésének felső, 25 százalékos határát nézzük, akkor 437 milliárd folyt el az adófizetők pénzéből." (Csak összehasonlításképpen a Kormány megszorító csomagja 400 milliárdos elvonás.)

Tényleg szükségszerű, hogy ilyen mértékben a mindennapjaink részévé váljon? Ha Te sem szeretnéd, akkor csatlakozz ahhoz a petícióhoz, amely az Európai Bizottságot és a tagállamokat sürgeti a korrupcióellenes szabályozások mielőbbi megalkotására.

 

 

 

Persze nem egy jogszabály életbe lépésén múlik a dolog, hiszen a korrupció most is törvénybe ütköző cselekedet. És nem is az EU hatásköre ezt a helyére tenni. De mégis, ha a nemzetközi szavazásban sokan lennének Magyarországról, akik azt mondják, hogy elég volt, akkor annak azért lenne egy üzenet értéke. Jelenleg a portugálok szeretnék leginkább megállítani a korrupciót 3.138 szavazattal. Magyarországról én voltam a 49. aláíró. Lássuk mennyien nyilvánítjuk ki az akaratunkat!

bng 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr391320945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vera1944 2009.08.28. 17:04:18

Ideje lenne a korrupciót felszámolni, igen állitsuk meg a korrupciót.
süti beállítások módosítása