- 850 milliárd

Most mondja a nyugdíjvédelem nagyasszonya, hogy megloptak! Ha már így van, nézzünk gyorsan utána: ki a felelős ezért?

Az állítás: „a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki – emelte ki. Hozzáfűzte: ebből 150 milliárdot tesz ki a magánnyugdíjpénztárak működése, és 700 milliárdot az elmaradt haszon.”

A 3000 milliárdnyi magánnyugdíjpénztári vagyon működési kiadása 150 milliárd. Ez 5 %. Ennyit engedett meg a törvény. Mint pénztártag magam is sokallom, de vajon kik tehettek volna azért, hogy ez a szám alacsonyabb legyen? Kiknek volt lehetősége jogszabályban meghatározni az érvényesíthető költségszintet? Nyilván a kormányoknak. vegyük csak sorba, kik is voltak 98 óta hatalmon? Orbán, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai. Tehát ezek az urak mind felelősek azért, hogy engem megloptak! Gabriella, azért szólj a Főnöknek, mielőtt felelősségre vonatod. Másfelől: 5 % 14 év alatt, az hány százalék is évente? Mert a magánpénztáraknál a költségeket csak egyszer, a befizetésnél vonták le. Más hosszú távú befektetéseknél ezt minden évben szokták.

A másik állítás, hogy 700 milliárd az elmaradt haszon, mert nem állampapírba fektettek a pénztárak. Kedves Gabriella, akinek elemi ismeretei vannak a pénztárak működéséről, az tisztában van vele, hogy mindenki maga választhatta meg, hogy milyen portfólióba fekteti a pénzét. Aki akarta, tarthatta kizárólag állampapírban. Senkit nem kényszerítettek arra, hogy pl. MOL részvényekbe fektessen… De vizsgáljuk meg magának az állításnak az igazság tartalmát. A PSZÁF honlapján elérhető adatok segítségével hasonlítsuk össze 10 éves távlatban a részvényeket is tartalmazó növekedési portfóliók hozamait az állampapírokon elérhető hozamokkal. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 2001-2010 között a 10 éves állampapírok hozamait az alábbi görbe jellemzi: 

Ez a 10 éves viszonylatban átlagosan 7,47 %-ot jelent. Amit viszont mindig elfelejtenek megemlíteni: az a kamatadó. Azt tehát le kell vonni ebből az értékből, és akkor mindjárt 6 % környékére esik az elérhető hozam. Hasonlítsuk ezt össze az egyes pénztárak növekedési portfólióinak az ugyanezen időszakra vonatkozó nettó hozamaival, illetve az inflációval. 

Nos tényleg van olyan pénztár, ahol egy tisztán állampapírba történt befektetéshez képest vesztettek azok a tagok, akik kockázatosabb portfóliót (részvényeket is tartalmazó) választottak. Viszont a többség esetében éppen hogy nem veszteségről beszélhetünk. Tudom, hogy az a feladat, hogy minél jobban butítsuk a népet, de remélem hogy egyszer azért majd el is kell tudni számolni ezzel a sok hazugsággal.

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr494489459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása