Nabucco-ból munkahely

Évek óta hallunk arról, hogy az ellátásbiztonságunk növelésére, illetve az orosz gáznak való kitettségünk csökkentésére a gyógyír a Nabucco vezeték megépítése. Vizsgáljuk meg, hogy ennyi pénzt el lehetne-e költeni nagyobb haszonnal is úgy, hogy közben az előbb említett két szempontot sem tévesszük a szemünk elől.

A Nabucco építésének magyarországi költségeit a MOL szakemberei 400 millió euróra becsülik. Ez 270-es árfolyam mellett 108 MrdFt. A Törökország területén, illetve a Közel-Keleten futó vezeték költségeit is nyilván a konzorcium tagjai állják, de mivel ennek az összege folyamatosan változik, ezzel itt most nem számolok, pedig…

A magyar gázkonvektorgyártó vállalat vezetőjének előadásából a következő információkat tudhatjuk meg: Magyarországon ma 4,5 millió gázkonvektor üzemel. Ezek jelentős részének az energiaátalakítási hatékonysági tényezője 1,32-1,4. Ez a szám azt jelenti, hogy a berendezés 32-40 %-al több energiát vesz fel, mint amennyit hasznos módon lead. Magyarán nem túl gazdaságos működtetni őket. Viszont a gyártó már tud 1,07 hatékonysági tényezővel rendelkező konvektort is gyártani, vagyis nagyjából 20 %-al csökkenne a gázfelhasználás ugyanazon a helyen, ha semmi más beavatkozás (pl. nyílászárók szigetelése) nem történik. Az egy másik poszt témája, hogy az „Ipari technológiával épült lakótelepek rehabilitációja” program milyen megtakarítást, illetve hány munkahelyet jelenthet. De ha csak ennek az írásnak a tárgykörében maradunk akkor is megmutatkoznak a hiányosságok, ugyanis ezek a dolgok egyáltalán nincsenek összehangolva. Ha az épületben gázkonvektor volt, a falakat leszigetelik ugyan, és lecserélik a nyílászárókat is, de a konvektorok maradnak. Márpedig a vastagabb fal esetén nem biztos, hogy a konvektor kivezető nyílása fizikailag is kívül marad. Ezzel aztán be is építjük magunknak az életveszélyt!

De térjünk vissza a konvektorokhoz: egy átlagos háztartás éves gázfogyasztása kb. 2.000 m3. Vagyis éves szinten lakásonként 400 m3 gáz megtakarítás érhető el a konvektor korszerűsítésével. Ez 130 Ft-os gáz áron számolva 52 eFt/év. Körbenéztem gyorsan a neten és az új konvektorok ára 60 eFt-nál kezdődik, a jobbakat már 80 eFt-ért meg lehet kapni. Kell-e ennél gyorsabban megtérülő beruházás? Arról nem is beszélve, hogy ezzel az üzembiztonság is javulna.

De nézzük meg a nemzetgazdasági hatásait is a dolognak. 108 MrdFt-ból a 80 eFt-os konvektor árak mellett is lehetne venni 1.350.000 darabot. Ha háztartásonként 2 konvektorral, és 400 m3 megtakarítással számolunk, akkor az ország szempontjából évente 270 millió m3 gázt takarítunk meg, ami a mai árakon 35 MrdFt. Mennyi idő alatt jönne vissza a kezdeti befektetés? 3 év! Persze ez összességében értendő, egy adott lakásra lebontva ez függ a támogatás konstrukciójától.

Tegyük fel, hogy mind a 4,5 millió konvektort korszerűsítjük, ebben az esetben az éves megtakarítás 900 millió m3-re emelkedne. Milyen kapacitásúra tervezik a Nabucco-t? Hát úgy néz ki, ennél sokkal több nem is igen jutna ránk. Csak közben nem a földbe temetett csőbe fektetnénk a pénzt, hanem itthon teremtenénk munkahelyeket, hiszen van magyar gyártó, illetve sok hazai vállalkozónak lenne munkája a készülékek cseréjével is. És az ezeknél a magyar vállalkozásoknál dolgozó emberek itt fognak adózni, itt költik el a fizetésüket.

Hogy ez az egész mennyi munkahelyet jelent természetesen több tényező függvénye, de csak közelítésként: ha mind a 4,5 millió konvektort, a 2,25 millió lakásban lecseréljük, és egy szerelőpáros napi két lakással tud végezni, akkor kb. 1.000 embernek 10 évre van munkája. És ehhez jön még hozzá az a létszám, akik a konvektorokat legyártják, ami hasonló nagyságrend.

Hogy még komplexebbé tegyük az ügyet, nézzük a nemzeti energiastratégia szempontjából. A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont által elvégzett elemzés is alátámasztja, hogy a gázbeszerzés során az alku pozíciónkat jelentősen javítja, ha az ország éves gázigénye 13 Mrd m3-ről közel 8 %-al visszaesne. Így könnyebben érnénk el azt, hogy az általunk elfogyasztott mennyiség, több mint 80 %-át kitevő orosz gáz esetén is, az olajindexált ár helyett piaci árat fizessünk, ami a tanulmány szerint (13. oldal) 10-20 Ft-tal kedvezőbb lenne az elkövetkező években.

Persze a Nabucco a MOL biznisze, de talán érdemes lenne az ország szempontjából is átgondolni a kérdést. Mennyire örülünk annak, amikor ilyen nagyságrendű összegekkel támogatjuk a multikat, hasonló számú munkahely megteremtése érdekében. Pedig ezt nem lehet „egyszer csak arrébb vinni”, és még „az embereket” is támogatnánk munkahelyekkel és az energiaköltségeik csökkentésével!

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr732895670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása