El a kezekkel a nyugdíjamtól!

Kezdjük azzal, hogy kinek is jó a magánnyugdíjpénztár? A tisztességeseknek, akik rendesen fizetik a jövedelmük után a járulékokat.

Akik feketén dolgoznak, vagy minimálbérre vannak bejelentve persze, hogy prüszkölnek. Ez utóbbi két csoportba nagyjából 1,5-1,5 millióan tartoznak. Mikor majd nyugdíjba mennek, ki fogja állni a számlát? A „polgári” kormány azt mondja, hogy az aktuális járulékfizetők. A társadalmi szolidaritásnak van helye, de ez már nem az. Ugyanis az adó- és járulékfizetők vannak kevesebben, és ez a kirívóan rossz arány egyre csak romlik. Vajon a kormány ahelyett, hogy a potyautasokat terelné abba az irányba, hogy ugyan már ők is fizessenek be valamennyit a közösbe (vagy legalább ne terheljék, ha már egyáltalán nem járulnak hozzá), miért veszi el a magukról gondoskodni kívánók pénzét?

Talán mert nincs a gazdaság hosszútávon fenntartható növekedésével kapcsolatban elképzelése? Nem, erre gondolni sem merek! De eddig mégsem látni nyomát az átfogó koncepciónak. Viszont a hiányokat valamivel pótolni kell, ezért a legegyszerűbb utat választották: megjelölnek csoportokat, akiktől az „igazságosság” nevében gyorsan el lehet venni. Így kerültek képbe a magánnyugdíjpénztári tagok. Tehát, aki igyekszik, nem csal, netalán nagyobb teljesítményre képes, az a köznek az ellensége. Mondtak már nekünk ilyet, de azok a kommunisták voltak.

Másodszor nézzük azokat az elképesztő ökörségeket, amiket a kormányzati kommunikáció próbál belénk sulykolni.

-         A magánnyugdíjpénztárak elherdálják a pénzünket. Ezt a saját példámmal szeretném megvilágítani: 13 éve léptem be a rendszerbe, azóta egyetlen év volt veszteséges, de volt olyan év, amikor a 30%-ot is meghaladta a hozam. A pénztáraknak kötelező közzé tenniük minden évben a megelőző 10 évben elért eredményeiket. Ez az én pénztáramnál – választott portfóliótól függően – 6,5 és 8,6 % között volt. Ebben az időszakban az átlagos infláció mértéke 6,14 %. Tehát még leggyengébb portfólió is reálhozamot ért el. Egy nyugdíjpénztárnak éppen ez a célja: stabilan, megbízhatóan infláció feletti hozammal forgatni a befizetéseinket. Nekem is vannak fenntartásaim a pénztárak költségeivel kapcsolatban, de ennek lehetne egyszerűbben is gátat szabni (pl. PSZÁF), így ez nem érv a megszüntetésükre.

-         Belekényszerítik az embereket, hogy a tőzsdén kockáztassák a nyugdíjukat. Nagyon egyszerű a megoldás: tessék klasszikus portfóliót választani, amely állampapírokba fekteti az átutalt járulékokat. Illetve ne legyen kötelező belépni, így mindenkinek megmarad a szabad választása.

-         A multinacionális tőke le akarja nyúlni a befizetéseinket. Hát akkor tessék magyar tulajdonú pénztárat választani, ez ma is mindenkinek szíve joga. De pl. a 3 betűs nagy bank az elmúlt 10 évben a legnagyobb költségekkel dolgozott.

-         A visszalépők jobban fognak járni. Ez a kedvencem! Ezek szerint a tisztelt kormánybiztos asszony garantálja nekem, hogy amikor 25 év múlva nyugdíjba megyek, hogy az államtól többet fogok kapni. Megint csak világítsuk meg egy példával, hogy mi várható. Ma egy átlagbérrel rendelkező járulékfizető után 20 ezer Ft körüli összeget utalnak a magánpénztárba. Ez évente 240 eFt, 40 év alatt 9,6 MFt. A pénztáram átlagos eredményességével számolva vegyünk 7,5 % átlagos éves hozamot, akkor 40 év után közel 60 millió lenne a számlánkon. Ha közben sikerül növelni a bérünket, akkor az összeg annak arányában felfelé tolódik, pl. ha a bérünk 40 év alatt háromszorosára növekszik, akkor a számlán lévő összeg 175 MFt, ha megötszöröződik, akkor 293 MFt, ha pedig tízszeresére nő, akkor 586 MFt lesz. Ezek az összegek az elmúlt tíz év átlagos inflációjával korrigálva (sorrendben és kerekítve): 17 MFt, 29 MFt, 57 MFt. Vagyis ilyen összegekre számíthat egy átlagpolgár mai árakon. Néhány éve megszüntették, hogy ezt a pénzt egy összegben felvehessük, de azt kérhetjük, hogy 10 év alatt adják vissza nekünk. Ha így számolunk, akkor a fenti összegekkel nagyjából havi 142 eFt, 241 eFt, 582 eFt. Igazából ennél több, mert azalatt a 10 év alatt, amíg a pénztárnál van a pénzünk továbbra is kamatozik. Illetve ne feledjük, hogy mivel a magánnyugdíjpénztár mellett az államnak is fizetünk járulékot (valójában ide fizetjük a nagyobb részt), ezért az államtól is fogunk nyugdíjat kapni, annak a nyugdíjnak, amit akkor kapnánk, ha csak az államnak utalnák a járulékunkat, a 75 %-át. Szóval hogyan is járunk jobban?

-         Az állam jobban gazdálkodik a pénzünkkel. Mivel a nyugdíjrendszerünk felosztó-kirovó ezért az állam egyáltalán nem gazdálkodik a pénzünkkel, hanem az aktuális befizetéseinkből – nem kevés adóból történő kiegészítéssel – finanszírozza a mostani nyugdíjakat. Mivel a járulékfizetők és a nyugdíjasok aránya folyamatosan romlik, a jelenlegi rendszer egyre inkább fenntarthatatlan. Így már az is kérdés, hogy fogunk-e egyáltalán nyugdíjat kapni.

-         A magánnyugdíjpénztár nem örökölhető. De bizony az! Ha már elkezdték a kifizetéseket, akkor nem, de ha valaki még nyugdíjba menetele előtt meghal, akkor a számláján lévő pénze az örököseit illeti. Ez azért nagyon nem mindegy!

Azt gondolom, hogy háromféle ember van, aki elhiszi, amit a magánpénztárakról a kormány mond: az egyik az elvakult narancshívő, aki még mindig meg akarja magyarázni a megmagyarázhatatlant, a másik a pénzügyi analfabéta, aki nem tud számolni és nem érti az egészet, illetve a harmadik, aki nem töri magát a járulékfizetéssel. A józan embereket ezekkel a baromságokkal nem lehet hülyíteni! Legalábbis remélem. De lehet, hogy a józanok vannak kevesebben…

A hab a tortán a nemzetgazdasági miniszter mai bejelentése, miszerint gyakorlatilag államosítják a magánnyugdíjpénztári rendszert. Drága miniszter úr, ez azért nem olyan egyszerű! Mivel a magánnyugdíjpénztárakban lévő összegek a tulajdonunkat képezik. Ezt pedig, csak olyan módon vehetik el tőlünk, ha az ehhez való jogunkat is felszámolják. Tehát értsem úgy, hogy ezt kívánják tenni? Mert ha így van, akkor legalább beszéljünk egyenesen!

Azt pedig hogyan értsem, ha magánpénztári tag maradok, akkor elveszítem a nyugdíjjogosultságomat, de a járulékot továbbra is fizetnem kell az államnak? Magyarán az elvonásért nem kapok semmit! Ha ez így van, akkor úgy gondolom, hogy innentől megszűnik minden kötelezettségem az állam felé, mivel Önök azokat támogatják, akik kerülik az adó- és járulékfizetést.

bng 8 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr712471598

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyugdijra is ráteszi a mancsát a gonosz cigánytörpe!!!! Nincs megállás!!! 2010.11.26. 12:33:34

 Hát tessék fidesz szavazók büszkék lehetek magatokra!! Aki komcsi az komcsi kommer kisz titkár pártag vezéretek a torz testü degenerált orbán törpe ujra támad!! Most a nyugdijra fáj a foga most azt nyulja le ettöl a sokat szenvedett kis néptöl!! ...

Trackback: Magánnyugdíj - kicsit savanyú, de a miénk? 2010.11.26. 00:32:16

A nap kedvenc témája Matolcsy bejelentése a nyugdíjrendszer átalakításáról. Mindenkinek leesett az álla: lehet-e ilyet csinálni? Mint látjuk lehet. Reggel első dolgom volt, hogy a KTI kávézójában leültem és végigolvastam a Magyar Nemzet és a Népszabads...

Trackback: Az út a Fidesz-kormány bukásához 2010.11.25. 08:35:38

Mifelénk a lopás nem bocsánatos bűn. Még a közösből sem, hát még a középosztály szűkös vagyonkájából: a Fidesz éppen saját leghűségesebb törzsszavazóit kopasztja és bélyegzi meg. Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd napvilágra kerülésének napján megbuko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paladdin 2010.11.25. 08:01:48

Riszpekt!
Civil ellenállást kellene szervezni, és a 24%-ot sem az államnak, hanem a magánnyugdíj-pénztárnak befizetni (vagy valahova máshova, ahonnan végül vissza lehet utalni az APEH-nek, mielőtt sittre vágnak).
Csak félek, a munkáltatóm nem ilyen tökös.

shua55 2010.11.25. 10:29:55

"A pénztáraknak kötelező közzé tenniük minden évben a megelőző 10 évben elért eredményeiket. Ez az én pénztáramnál – választott portfóliótól függően – 6,5 és 8,6 % között volt. Ebben az időszakban az átlagos infláció mértéke 6,14 %. Tehát még leggyengébb portfólió is reálhozamot ért el."

Ez így azért nem teljesen igaz. Egyrészt, ha ez egy befektetés, akkor ott nem csupán az inflációt, de a kockázati tényezőt is illik figyelembe venni, mielőtt belevégnál, tehát helyesen a hozamodnak az adó+infláció+kockázat hármast kellene überelnie, ezt pedig természetesen nem teszi.

Másrészt, ha elszakadsz az egyéni szemlélettől és rendszer szinten tekintesz a nyugdíjkérdésre, akkor láthatod, hogy a hárompilléres rendszert fenntartani drágább, mint a két vagy akár egypilléres rendszert. Ennek az az oka, hogy negatív mérlegű nyugdíjkasszából finanszírozod a mnyp-akat is, ergo a közösből kiveszel az egyénnek egy adott részt majd erre hitelt veszel. Ahhoz, hogy ez megérje, az kellene, hogy a mynp hozam nem csak a fent említett hármast haladja meg, hanem az átvezetett pénzek után felvett hitel kamatait is. Ekkor kerülne ugyanis több pénz a nyugdíjrendszerbe, ez garantálná a fenntarthatóságot.

Az egésznek a tanulsága, hogy nyugdíjreformot csak szuficites nyugdíjkasszával lehetne véghezvinni, különben az állam (és így te sem) nem tudja viselni a kettős terhelést.

asola 2010.11.25. 11:06:41

shua55 2010.11.25. 10:29:55
Nincs más mód átállni a teljesen magánnyugdíjas rendszerre mint hogy megtartod az állami lábat is egy ideig.

Az eredeti Horn féle nyugdíjreform törvénye szerint a magán lábnak folyamatosan erősödnie kellett volna, azaz az átmenet lezajlott volna max 10 év alatt. Utána gondolom lett volna valami adó, amivel finanszíroztuk volna a mág államiban lévők nyugdíját.

Ezt az egészet az első Fidesz kormány leállította, az ő hibájuk, hogy az átmenet nem valósult meg teljesen.

shua55 2010.11.25. 11:11:27

@asola: Ez jól hangzik, csak a gyakorlatban a számok megint beleszólnának.

Ugye a 97-es "reform" óta még mindig senki sem ment nyugdíjba, tehát, ha 10 év alatt átállunk a teljes öngondsokodásra, akkor 3 éve a teljes nyugdíjkasszát különadóból és/vagy hitelből kellene fedezni, ami évi (pontos számot most nem tudok mondani) 1500-3000 milliárd forint az utolsó 5 évben, addig valamivel kevesebb, hisz átállási időszak van, majd utána is valamivel kevesebb, mert egyre fogynak a nyugdíjasok. Mindenesetre 25-30 évig kellene fedezni mondjuk konzervatív becsléssel EXTRA 1000 milliárdot jelenértéken. Megkérdezhetem, hogy miből?

asola 2010.11.25. 11:22:52

A felét megfinanszírozza a költségvetés a másik felére meg egyszerűen kiírnék rá egy nevesített adót.

A költségvetés részét állami költség lefaragással kell előteremteni (ha úgysem építenek több autópályát akkor kell maradjon, maximum nem lesz új Audi nekik egy ideig).

A nevesített adót egyszerűen levonják a bruttóból. Ennek nem hiszem hogy 4-5% bruttónál nagyobbnak kell lennie. Ennyit én hajlandó lennék fizetni mert tudnám, hogy az én szüleim kapják meg.

Kismacska (BELLA) 2010.11.25. 15:49:36

Tök jó poszt, congrats!
@Paladdin: én is erre gondoltam, hogy egyszerűen nem lépnénk át: mit tehetne az állam? Vajon mit tehetne?

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2010.11.26. 01:24:22

Rákosi óta nem volt ilyen a Magyar politikába!! De hát a pénzügyi analfabéta ostoba tök fejeket nyugger viktor viktor imádókat volt kommer most is kommer kádár népe müveletlen sattyakat meg lehet vezetni ezzel a mellé beszéléssel!! Gratulálunk fidesz szavazók kár hogy a viktátor csak a hazudozásba váltotta be a reményeket!! Köszi a nagyon korrekt le vezetést számitásokkal postolo!!
süti beállítások módosítása