Intelem a nagy testvértől

Tisztelt Képviselőház!

Önök határozatban ítélték el az arra illetékes magyar szervezet, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azon határozatát, melyben az egyik országos sugárzású rádió frekvenciájának a jogát nem az amerikai érdekeltségű jelenlegi tulajdonosának ítélte, hanem egy másik, az erre kiírt pályázaton kedvezőbb ajánlatot tévő cégcsoportnak.

A javaslatot Önök elé beterjesztő képviselőtársuk nyilván az őt támogató gazdasági érdekcsoport elvárásai alapján cselekedett (quid pro quo), ez eddig teljesen érthető, de abban is biztos vagyok, hogy Önök pusztán azért álltak mellé, mert rövid és vélhetően felületes tájékozódás után úgy érezték, hogy a magyar testület határozata olyan szinten sérti az amerikai érdekeket, hogy amellett nem mehetnek el szó nélkül.

A pályázat eredménye valóban politikai alkuk alapján született meg, ez tagadhatatlan. Azonban engedjék meg nekem, hogy megkérdezzem: ez a demokrácia hazájában másképpen van? Az Államokban, a politikának semmi befolyása nincs a médiával kapcsolatos döntésekre? Mert ha így van, akkor örülünk, hogy külön felhívták erre a figyelmünket, hogy szemeinket ezt követően Amerikára szegezhessük, és a példájukból tanulhassunk.

Másrészt remélem, hogy a határozat elfogadása előtt arról is alaposan tájékozódtak, hogy az érintett amerikai vállalkozás 1997-ben pontosan ugyanilyen módon jutott a frekvencia birtokába. Lehet, hogy én vagyok feledékeny, de az akkori tiltakozásukra nem emlékszem. Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy úgy vélik: megengedhetik magunknak, hogy önmagukkal szemben más mércét állítsanak, mint amit másoktól e tekintetben elvárnak?

Tisztában vagyok azzal, hogy az igennel szavazók nagyobb része azt sem tudja, hol van Magyarország, vagy egyáltalán mi történik itt ezen a távoli helyen. Ennek ellenére szükségesnek érezték, hogy ítéletet mondjanak valamiért, ami pontosan úgy zajlik, mint Önök országában. Hát köszönjük, hogy féltik a demokráciánkat! Segítsenek megmutatni nekünk, hogy mi az ilyenkor követendő eljárás? Eddig abban a hitben éltünk, hogy az illetékes Bíróság jogosult vitás kérdésekben dönteni. Magam sem vagyok elragadtatva az ORTT határozatától, de úgy vélem, megvan annak az útja, hogyan kell ezzel szemben jogorvoslatot kérni. A demokrácia pedig arról szól, hogy ezeket az utakat akkor is be kell tartani, ha az nekünk valamiért éppen nem tetszik. De ezt pont Önöknek magyarázzam?

Volt már a történelmünkben olyan, hogy egy másik ország képviselői igyekeztek meghatározni számunkra, hogy mi a helyes, de az nem igazán volt sikeres és már el is múltak ezek az idők. Vagy talán mégsem?

Üdvözlettel:

Nagy Gábor, magyar állampolgár

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr211588549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása