Gallkezes

A Franciaország-Írország világbajnoki pótselejtező 103. percében Thierry Henry kézzel vette le a labdát, melyet ezt követően Gallasnak továbbított, aki ebből gólt fejelt. A franciák ezzel jutottak ki a jövő évi dél-afrikai világbajnokságra. Maga az érintett is elismerte, hogy csalt, és a pillanat hevében történt reflexszerű mozdulattal próbálja igazolni magát.

Azóta a FIFA azt is kinyilatkoztatta, hogy nem lesz újrajátszás. Mondhatjuk, hogy máskor is történt már ilyen, és hogy mi ennél már többet is vesztettünk, amikor a bíró az 1954-es világbajnokság döntőjében nem adta meg Puskás egyébként szabályos gólját. Én azt hiszem itt többről van szó annál, hogy egyszerűen egy kézlegyintéssel elintézhetnénk.

Igen, a szabályok azt mondják, hogy a gól akkor érvényes, ha bíró megadta. És valóban, a pályán elért eredményt utólag megváltoztatni erősen kétséges, hiszen akkor soha nem lehetnénk biztosak abban, hogy ki nyert. Mégsincs ez így jól. A csalás nyilvánvalóan megtörtént, erről nincs is vita, a kamerák rögzítették az egészet. Mindenki ismeri az igazságot, mégsem tesz érte senki, hogy érvényesüljön. Tudom, hogy itt már jelentős pénzekről és érdekekről van szó, és a pályán sem az angolkisasszonyok rúgják a bőrt, a játékban benne van a harcosság, az elszántság, a jó értelemben vett vagányság. De amikor ennyire nyilvánvaló a szabálytalanság, akkor azt kívánja a sportszerűség, hogy azt maga az elkövető mondja be, még ha a bíró másképpen ítélt is. A foci ugyanis elsősorban egy játék, és ennek az örömét vesszük el a szurkolóktól az ilyen ügyekkel. Meggyőződésem, hogy Henry is többet ártott ezzel magának, mint amennyit nyert. Volt már világbajnokságon, sőt a bajnoki cím ízét is megtapasztalhatta. De ezután majd arra fognak emlékezni vele kapcsolatban, hogy az ő szabálytalansága árán jutottak ki oda. A kissrácok nem az ő mezét fogják keresni a boltokban. A franciák helyében magam kérném az újrajátszást. Egyébként is mitől félnek, csak nem attól hogy az írek győznek?

Mit tehetünk az ügyben? Valójában nagyon keveset. De azért azt javaslom mindenkinek, hogy ezen az oldalon küldje el a FIFA címére a következő rövid mondatot:

France-Ireland: play off

 

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr661542755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása