A kód neve: H1N1

Akit érdekel tegnaptól megtalálhatja az Egészségügyi Minisztérium honlapján a H1N1 elleni vakcinák gyártójával kötött szerződés egyes adatait. (Az árubeszerzés fülön kell keresni.) Ha a szerződés számait egy adagra vetítjük, akkor az állam 1.050 Ft + ÁFA összegért jut az oltóanyaghoz. Na de akkor mi kerül 1.930 forintba a vakcinán mire az a patikákba jut? A különbség nagy része az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) által rátett költség.

Hogy az vajon miként lehetséges, hogy egy állami intézmény a szokásos 5-6 százalékos nagykereskedelmi árrés helyett 460 Ft-ot, 40 %-ot meghaladó haszonkulcsot számol fel kérdésében az angyali tekintetű Kökény Mihály gyújtott nekünk világosságot: Örüljünk neki, mert még így is olcsóbb, mint Európa legtöbb országában! Az üzenet a dekódolást követően a következő: Nem elég, hogy beszereztük az oltóanyagot? Jóhogy nem már azt is tudni akarjátok, hogy ez kinek jó!

Az EKI eddig nem áll a helyzet magaslatán, sőt! Mindenesetre a folyamatos és biztonságos ellátást nem sikerült biztosítani. Számoljunk egy kicsit: 4 millió oltóanyag, darabonként 460 forintért, az 1,84 milliárd. Hol lehet erre a melóra jelentkezni? Én a feléért is vállalom a kiszállítást.

A Parlamentben is zajlik az előadás: az ellenzék lecsapva a kínálkozó lehetőségre mindjárt meg is kérdezte az egészségügy minisztert az ügyben tapasztalható ellentmondásos hírekkel kapcsolatban. Az pedig, ahogy kell, mellébeszélt.  Nem szükséges testbeszéd kutatónak lenni a viselkedése dekódolásához: Én magam sem hiszem el, amit mondok, de ezért fizetnek. Hálátlan szerep az biztos, de van az a pénz, amiért sokan odaállnak bohócnak!

Végül nem tudtuk meg, hogy miért kerül nekünk ez ennyibe, sőt annyival nyugtatott meg bennünket a miniszter, hogy az EKI szerencsétlenkedése miatt az ÁNTSZ vette át a terjesztést... Ez vicc, de sajnos én már nem  tudok nevetni.

Az Omninvest egyébként egy ciprusi bejegyzésű offshore cég. A valódi tulajdonosait nem ismerjük, így ebben a tekintetben is marad egy kérdőjel: vajon tényleg magyar-e a magyar vakcina? Mert eddig ez volt a legfőbb érv, hogy tőlük vesszük. Az egyéb ellenvetésekbe nem mennék bele, mert még az orvosok sem tudnak megegyezni ebben a kérdésben, így az átlag polgár csak néz, mint a hal a szatyorban. Ezek után kinek higgyünk?

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr311530699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása