Tudja-e valaki, hogy mennyi a nemzeti vagyon?

A Kossuth Rádió mai híradása alapján, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt. (MNV) ellenőrző bizottságának beszámolójából kiderül, hogy a szervezet megalakulásakor a jogelőd szervezetek (ÁPV ZRt., Kincstári Vagyonigazgatóság, Nemzeti Földalap) vagyonáról leltár nem készült, sőt tulajdonképpen azóta sincs. Ezt alátámasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is.

Ajánlom átolvasásra a teljes jelentést, mert nagyon tanulságos, de álljon itt egy rövid részlet a fentiek alátámasztására:

„Az állami vagyonnal való gazdálkodás átláthatósága nem javult, egyelőre nem ismert teljes körűen az a vagyontömeg, amellyel gazdálkodni kellene. A megszűnt szervezetek vagyonának az elszámolása nem zártkörű, nem biztosított a vagyonelemek nyilvántartásának a folyamatossága. Az MNV Zrt. saját és rábízott vagyona 2008. január 1-jei főkönyvi nyitása – a Társaság tájékoztatása szerint – várhatóan 2008. III. negyedév végére készül el. Az új vagyonkezelő a rábízott vagyont sem 2007. december 31-ével, sem 2008. január 1-jével nem vette nyilvántartásba. Ezért pontos vagyonleltár és beértékelt 2007. december 31-ei vagyonmérleg hiányában az állam rábízott vagyona értékének hitelessége aggályos.”

Az ÁSZ ajánlásokat fogalmazott meg a pénzügyminiszter, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke, és az MNV Zrt. vezérigazgatója felé. Az ezzel kapcsolatos kérdéseim a következők:

Milyen intézkedések történtek az ÁSZ jelentés elkészülte óta?

Megtörtént-e a felelősök meghatározása és ehhez milyen szankciók kapcsolódnak?

Tudja-e valaki egyáltalán, hogy mekkora is jelenleg a nemzeti vagyon?

 

Tisztelt pénzügyminiszter úr, ezekre a kérdésekre várom a választ, mint a Magyar Köztársaság állampolgára, a nemzeti vagyon résztulajdonosa! Ami történt az hihetetlen mértékben felháborító. A tisztességes működésnek még a látszatára sem ügyelnek, az egészből az látszik, hogy alkalmatlan emberek, következmények nélkül, tehetnek ami akarnak. Követelem az elszámolás mielőbbi nyilvánosságra hozatalát, melynek hiányában nem marad más csak a büntetőjogi feljelentés.

bng 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr301111506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.05.25. 19:35:07

amúgy ezt ma megkérdezték a parlamentben
süti beállítások módosítása