EP választások 2009: Az érvénytelen szavazatok 13 képviselői helye

Mit üzentek a választók?

MTI, 2009. június 07.

Két órával az urnák zárását követően, már biztos, hogy a FIDESZ fölényes győzelmet aratott az Európai Parlamenti (EP) választásokon, a szavazatok több mint 70 százalékának begyűjtésével. Az MSZP a voksoknak csak alig hatodát tudta megszerezni, ami vélhetően az elmúlt évek kormányzati teljesítményére adott értékelésnek tekinthető. Brüsszelbe utazhat Bokros Lajos is, aki azonban bejelentette, hogy lemond a mandátumáról. A Jobbik és az SZDSZ nem kapott elégséges támogatást ahhoz, hogy képviselőjük legyen az EP-ben.

Pusztán az érvényesen leadott szavazatok alapján, ezek a száraz tények. Azonban  a hazai választások történetében, most először mégsem a szavazataik arányával mondtak ítéletet a választópolgárok. Az igazi voksokat a lábukkal, illetve az érvénytelen szavazatokkal adták le az emberek. A felhozatalból sokan az egyik lehetőséget sem tartották arra érdemesnek, hogy miattuk elballagjanak a választó helyiségekbe, és támogatásukat adják valamelyik párt programjához. Mindössze az arra jogosultak 28 %-a vett részt a szavazáson, ami leginkább a politikai elittel szemben megfogalmazott elégedetlenségként értékelhető. Ennél is érdekesebb, hogy az eleve alacsony számú résztvevő 3/4-e érvénytelenül szavazott. Az emberek tömegesen rontották el a szavazócédulákat, egy általuk rajzolt üres kör beixelésével. Az érvénytelen szavazatok 13 képviselőt küldhetnének az Európai Parlamentbe!

Összességében a választásra jogosult polgárok 7 %-a szavazott érvényes módon. Az érdektelenségbe fulladt referendumon a választók egyértelműen megüzenték: elegünk van belőletek, menjetek Isten hírével!

Kíváncsian várjuk Orbán Viktor értékelését, aki korábban folyton azt hangoztatta, hogy csak egy erős felhatalmazással rendelkező párt lehet cselekvőképes. Vajon milyen legitimációval rendelkeznek ezek után? De szívesen meghallgatnánk a kormányfőt is kapott hatalmas pofonról, hiszen még a törzsbázisuknak számító nyugdíjasokat sem sikerült mozgósítani. A Parlament előtt "spontán" gyülekező tömeg ünneplése is elmaradt, mivel tanácstalanul állnak a kialakult helyzet előtt. Vajon mit hoz a jövő?

Talán ez kellett a valódi (rendszer)változáshoz?

bng 5 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr951039618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.04.07. 20:36:16

50 százalék lesz az. Az meg hogy ez a nép miről meg hogyan formál majd véleményt az eléggé kérdéses.

Igazából minden egyes mostani párt biztos szavazójától kurva szívesen meghallgatnám, hogy mire szavaz, miért szavaz rájuk. Van egy olyan sejtésem, hogy nem csak én nem tudom, ő sem...Na mindegy fáradt vagyok én most ehhez, lehet hozzászólok majd valami értelmesebbet is.

Üdv;Z

feketekávé 2009.04.09. 08:56:06

nem teljesen ide tartozik, de szeretnék felajánlani egy lehetőséget.
Az egyik nagyobb internetes portál most inditja a lehetőséget, hogy politikai weboldalakat készíthessenek magánszemélyek. Fotókkal, fórumokkal szavazásokkal stb.
Amennyiben bárki szeretne ilyen oldalt csinálni (mely egyszerű, minden segítség adott, és ingyenes) kérlek irj e-mailt az anitaplusz@freemail.hu oldalara.

drkovax 2009.04.24. 15:29:25

wishful thinking - a 70% esélyesebb (még ha nem is valószínű), mint a teljesen irreális 7%-os részvétel. A vereség nagy lesz és nem fog megadatni, hogy 40% alatt legyen a részvétel ... Vagyis nem Orbánnak kell majd magyarázkodnia...

Dr. Trebitsch 2009.05.30. 09:58:44

Jogos a felvetés, azon még én is töprengek, hogy esetleg mégis elmenjek érvénytelenül szavazni...
süti beállítások módosítása