Mi van a levegőben?

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt napok óta fennáll a szmog kialakulásának a veszélye. Ez azonban egy kicsit tág fogalom, mivel többféle anyag is szennyezheti a levegőt. Hát lássuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat:

A 14/2001. (V.9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet határozza meg a légszennyezettségi határértékeket, melyből a lényeg kiemelve a következő táblázatban látható.  

légszennyező anyag egészségügyi határérték 24 órás (µg/m3) egészségügyi határérték órás (µg/m3) tájékoztatási küszöbérték (µg/m3) riasztási küszöbérték (µg/m3)
kén-dioxid 125 250 400 500
 nitrogén-dioxid 85 110 350 400
szén-monoxid 5 000 10 000 20 000 30 000
  ózon - 120 180 240
szálló por (10µ alatt)  50 - 75 100

 forrás: greenfo.hu

A rendeletben ennél több légszennyező anyagra állapítottak meg határértéket, de ezek a kiemelten fontosak. A mérések is ezeket az anyagokat fedik le, néhol kiegészülve nehéz fémekkel, szerves oldószerekkel.

Magyarországon működik egy légszennyezettségi mérőhálózat, amely folyamatos méréseket lehetővé tevő mérőállomásokból és manuális mérőpontokból áll. A nagy városokban telepített automata mérőállomások mérési adatai on-line nyomon követhetők, és a fenti határértékekkel összehasonlíthatjuk őket, hogy tudjuk mi a helyzet. A historikus adatok visszakeresésére is lehetőség van az oldalon. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) honlapján a mérési adatok menüpont alatt, a manuális mérőhálózat címszónál megtekinthetők a szakaszos mérési pontok korábbi adatai.

A mérési eredmények alapján a nagy városainkban gyakran kellene intézkedni, ugyanis pl. a szálló por mért koncentrációja 35-nél többször nem lépheti át a 24 órás határértéket. Ez pedig gyakorlatilag minden nagyobb városunkban megtörténik. Budapesten évente 100-nál is több alkalommal...

Tehát a probléma eddig is fennállt, azonban a Környezetvédelmi Minisztérium 2008. október 25-én életbe lépett szabályozása a szálló porra önálló küszöbértéket vezetett be, melynek hatására a Főváros december 10-i hatállyal átalakította a szmogriadóval kapcsolatos rendeletét, melyben már konkrét intézkedések is megfogalmazásra kerültek.

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr53869601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása