Utolsó kommentek:

Szabványok 2017.02.12. 16:15:16

@csentecsa: Kevered a dolgokat, ezért nincs igazad.
Mert egy dolog a hálózatépítés és üzemeltetés. Ez sokszor fizikailag vagy gazdaságilag korlátozott erőforrás. Ha fizikailag korlátozott, akkor a megoldás koncesszió. Például ez történik a frekvenciák elosztásánál, például a mobiltelefonoknál. Verseny van, mert vesz a Teleorr xmilliárdét Y sávszélességet, a Vodkafon ymilliárdért Z sávszélességet ezután mi választhatunk, hogy melyiknél fizetünk elő.
A villamosenergiánál például a másik megoldást választották. Ott a "hálózati engedélyes" az aki a közép és kisfeszülségű hálózatot üzemelteti. Mivel magas a piacralépési küszöb (kvázi monopóliuma van) ezért szigorú szabályok érvényesek a gazdálkodására. Nem úgy működik, mint egy magáncég, hogy azt vásárol, amit akar, a működését felügyeli az állam, a hálózati szolgáltatást minden kereskedőnek azonos, az Energiahivatallal egyeztetett áron kell adnia.
Maga a villamosenergia az viszont szabadáras termék, (szinte) bárki kereskedhet vele. Megveheti a norvég vizierőmű villanyát, eladhatja Neked és nekem, persze közben a szállítási díjat ki kell fizetnie a hálózati engedélyesnek.
Annak érdekében, hogy ne omoljon össze a rendszer (USA-ban volt rá példa), ha egy kereskedő elszámolta magát és kevés villanyt vett a norvégoktól, mi meg fogyasztjuk a villanyt, mint állat, létezik egy Rendszerirányító. a Rendszerirányító állami cég, arra vigyáz, hogy legyen villany mindenütt. Mi megkapjuk a többlet villanyt a kereskedő meg kifizeti a MAVIR-nak a kiegyenlítő energiát 100Ft/kWh áron.
Na, ebbe a jól működő rendszerbe szart bele a rezsicsökkentés, mert minden területre kijelölt egy céget, amelyiknek hatósági áron kell adnia a villanyt. Mivel az egy CÉG, amelyik érdeke a nyereség, ezért azóta nincs fejlesztés, nincs verseny, csak az abszolút minimumot teljesítik. Sőt, ha így folytatódik, akkor berágnak és itthagyják az országot. Mi meg visszasüllyedünk a 40 évvel ezelőtti MVMT korszakba, amikor a szolgáltatás színvonala a béka segge alatt volt, a műszaki színvonal évente fél évvel maradt le a fejlett országoktól.
Langyos pocsolya, olcsó, de szar szolgáltatás az államtól. Hogy ez milyen, elég megnézni a még mindig állami tulajdonban lévő MÁV-ot. Pazarlás, 50, sőt 100 évvel ezelőtti technika, minden mocskos, megbízhatatlan. a nagysebességű vonat még évtizedekig álom, az évtized végére max. 5% pálya lesz 160-s. 200-s, 240-s pálya? Majd a XXII. században.
Ez az állami szolgáltatás.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Kicsilulu 2017.01.16. 12:53:55

Az nyilván nem zavarja a cikk szerzőjét a kormány elleni sárdobálásban, hogy pl. a németeknél ugyanebben az időszakban mindössze 1-2% volt a lakossági gázárcsökkenés.
Tehát ott sem követte a lakossági ár a világpiaci árat!
De hazudni nyilván jó, hiszen a cikkíró vzér elvtársa is megmondta, hogy hazudtunk reggel, délben, meg este!

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

csentecsa 2017.01.15. 18:28:20

@ember100: Próbáld már felfogni, hogy a gáz átvételi ára kőolajár indexált..

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

ember100 2017.01.15. 00:23:12

@Aureliano Buendía:
Helló !

Most miről is beszélünk ?????
Ha a számlán feltüntetik ( a járulékos költségeket ) akkor jöhet a világpiaci árnál drágább gázár ????
Te érted is amit írsz vagy csak egy fideszdroid vag ?

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

csentecsa 2017.01.14. 23:33:01

@Boka1: Nem a faszt nem, viszont nem lett volna meg a jó kis nyereségük az emberek lehúzásán.
Egyébként nem az energiahordozó eladáson volt az igazi hasznuk, hanem a hálózatüzemeltetésen, amiben még versenyeznük sem kellet, hisz egy adott területen egyetlen multi birtokolta a gáz villany stb. hálózatot. Persze az anyavállalat "trükkök százaival" szépen kivitte a hasznot a leányból.

"Amikor az állam megvette a Mol-t az ororszoktól"

Az oroszok eleve többségi tulajdont akartak szerezni Gyurcsány idején a Mol-ban, de ezt sikerült megakadályozni (UD Zrt ügy..).
Orbán alatt a magyar állam bevásárolta magát a cégbe, és valóban a szír konfliktus miatt elsősorban leértékelődtek a részvények, de a jelenlegi árfolyam nincs kőbe vésve. Nincs realizált árfolyamveszteség, hisz az csak akkor lenne, ha alacsonyabb áron eladni kényszerültek volna.. A jövőben simán emelkedhet a Mol papírok árfolyama.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Boka1 2017.01.14. 22:18:03

@csentecsa:

Amit mondasz, az volt a hivatalos elterelés. A mostani világpaici árak mellett nem tudták volna fent tartani a szolgáltatások szinvonalát.

Van olyan magyar politikus, aki Svájcban villát kapott, mert a Te pénzedet " befektette" .

A nemzeti máz ebben az esetben is és pl. a Budapest Bank ( GE) esetében is csak a hülyítést szolgálta. Ezért van, hogy a szolgáltatások egyre rosszabbak h. Most a lengyelek is ezt az utat választják.

Ha majd egy következő kormány megint privatizálna, hogy fejlődjön az ország , ezek az iparágak már sokkal kevesebbet érnének.
Amikor az állam megvette a Mol-t az ororszoktól , Pár hónapon belül felét érte a vagyon. Aki felültette Viktort , az elég jól járt.
Tanulság: Finklstein egy zseni.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

csentecsa 2017.01.14. 21:46:04

@Boka1: Hagyjuk már ezt, hogy veszteségesek voltak az energiaszolgáltatók. Könyvtárnyi irodalma van annak, hogy hogyan lehet kilapátolni a hasznot, és közben veszteséget mutatni ki a leányvállalatnál.
Dehogy akarták ők eladni, remekül el voltak vele. A szoci vezetésű Energiahivatal minden áremelési kérelmüket jóváhagyta. A lakosság meg szépen fizetett mint a katonatiszt, mert fűteni, világítani, mosdani kell..

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

csentecsa 2017.01.14. 21:42:30

@Mr Eggs: Nem. A szocialisták eladtak, Orbán vásárolt.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Boka1 2017.01.14. 21:32:48

@csentecsa: A veszteséges állami vagyont. A külföldi szolgáltatók a veszteséges leányaikat meg akarták vetetni a szoci kormánnyal is, de Gyurcsány nem akarta visszavenni. Ez csak marleting húzás volt, hogy magyar seggbe magyar lófaszt ! A Gdp úgy emelkedik, hogy különadókat vetettek ki a legtöbb termékre. Ugyanis a fogyasztás darabszámra vetítve nem növekszik, hisz a fogysztók 5 százaléka elment kölföldre.
Sajnos a Finklstein propaganda gépezet nem ezt mondja be a Hiradóba.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Boka1 2017.01.14. 21:27:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A veszteséges állami vagyont. A külföldi szolgáltatók a veszteséges leányaikat meg akarták vetetni a szoci kormánnyal is, de Gyurcsány nem akarta visszavenni. Ez csak marleting húzás volt, hogy magyar seggbe magyar lófaszt ! A Gdp úgy emelkedik, hogy különadókat vetettek ki a legtöbb termékre. Ugyanis a fogyasztás darabszámra vetítve nem növekszik, hisz a fogysztók 5 százaléka elment kölföldre.
Sajnos a Finklstein propaganda gépezet nem ezt mondja be a Hiradóba.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.01.14. 21:12:57

@csentecsa: Úgy akartad írni, hogy a saját és a haverjai vagyonát.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

csentecsa 2017.01.14. 16:52:17

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A szocik úgy dobták meg a GDP arányos államadósságot majdnem 30 százalékponttal 8 évük alatt, hogy egy csomó privatizációs bevéteelük volt. Orbán úgy csökkentette a GDP arányos államadósságot, hogy közben növelte az állami vagyont..

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

2017.01.14. 15:16:11

@Larry Silverstein: az adósság a 2006-os 65%-ról 82%-ra nőtt. Orbán alatt. Most 72 % lesz, ha kijön a 2016- os kimutatás.
A reálbér Orban alatt sosem érte el a 108%-ot. Korábban volt 116 is, amennyibrn bázisindexet vizsgálunk. Epp te linkeled a ksh adatait, csak olyan hülye vagy, hogy a láncviszonyszámokat nézed.
Kis gyorstalpaló. Egyik évben 100%az index. A következø évben 10%-ot csökken. Aztán 10%-ot nőaz előző évhez képest. Vajon most ugyanott tartunk-e, mint az első èv volt?
Nem. 100 csòkkentve 10%-kal 90. Ha ez nő 10%-kal az 99.
Na itt buktál meg.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

2017.01.14. 15:03:08

@Larry Silverstein: ezzel csak azt bizonyítod, hogy fogalmad sincs azegészrôl.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

2017.01.14. 14:58:58

@conchita wurst: mert vannak, akik szeretik , ha erőből szopatják őket. Például nőnek képzelik magukat férfi létükre. Igaz, Koncsi?

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Boka1 2017.01.14. 14:00:39

Azért látom, sokan védik a rizsacsökkentést.
Amikor 150 dollár volt a nyersolaj hordónként, akkor 320 ft volt egy liter üzemanyag. Amikor 40 dollár, akkor meg 380 ,-.
2008 óta pont a felét éri a forint, mert az elmúltnyócév.

Mindegy is. Csak egészség legyen meg sok beteg !

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Aureliano Buendía 2017.01.14. 13:46:33

@ember100: erős tévedés, ezek mindig benne voltak, csak épp korábban nem kellett feltüntetni tételesen ezeket az árelemeket, talán 2007-től (vagy 2008.?) pedig kötelező.
Már csak azért is lett kötelező, mert a Hálózati engedélyes (aki fenntartja az infrastruktúrát), külön vállalat külön költségvetéssel, mint a Kereskedelmi engedélyes, akitől veszed a terméket (áram, gáz). Ebből az lett, hogy a tízmilliós számlázási szakértő országában a hozzád hasonló vérprofik „rájöttek”, hogy a szolgáltató átbassza őket, és micsoda összeesküvést lepleztek le.
Már nem is emlékszem, segíts kérlek visszaemlékezni, 2007-8. környékén melyik kormány is regnált?

Nem baj amúgy, ha nem értesz ezekhez a dolgokhoz, nem lehet mindenhez IS érteni (pl. én sem tudok zongorázni), de akkor inkább csak olvass, és ne írj.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

csentecsa 2017.01.14. 13:03:56

@Szabványok: Nincs igazad. Az nem verseny, hogy egy adott területen egyetlen szolgáltató szolgáltat, mégpedig aki privatizálta az adott gáz illetve elektromos hálózatot. Az a helyzet, hogy a hálózatüzemeltetés terén sosem volt verseny a szolgáltatók között.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

csentecsa 2017.01.14. 12:12:19

@Imre Csizma:

Először is a gáz átvételi ára kőolajár indexált volt a szocik alatt. ( Asszem ez új megállapodás szerint is ilyen..)

www.portfolio.hu/img/upload/2013/07/juztrrrrrr.png

Nem igaz, hogy a szocialisták alatt egyenletesen nőtt volna hatszorosára a kőolajár. A grafikonon látható, hogy 2002 végétől egy kisebb visszaesés után nagyjából egyenletesen nőtt két és félszeresére 80 dollárra 2006 elejéig, majd innentől 2007-re visszaesett 50 dollár körülire.
2007-2008 között valóban volt egy nagy kiugrás és felment szűk egy éves időtertam alatt 144 dollárra, de 2008 után drasztikusan visszaesett a 2009-es 40 dolláros szintre.

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!

Szabványok 2017.01.14. 12:10:36

Mindenki szocializmust akar?
Az senkinek nem jut eszébe, hogy az ár az a őiacon a kereslet-kínálat alapján alakul ki?
Arra senki nem gondol, hogy az olcsósított energiahordozókkal pont a jövőnket tesszük tönkre, mert versenyképtelenné tesszük az energiatakarékosságot, alternatív energiatermelést?
Ostoba kommunisták-szocialisták mindenütt!

Bejegyzés: Védjük meg a rezsicsökkentést!