A háttérsugárzás szintje

Üzemzavar történt hétfő délután Pakson az Atomerőmű négyes blokkjában. Ez már nem az első eset volt, és valószínűleg nem is az utolsó. Néhány évvel ezelőtt egy ilyen alkalom után sokan kezdtek el jódtablettákat beszerezni. De honnan informálódhatunk arról, hogy a baleset során megnövekedett-e a háttérsugárzás és ha igen, akkor milyen mértékben? Kevesen tudják, hogy 1989-ben létrehozták Magyarországon az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszert (ONER), melynek keretében kiépült az Országos Sugárzásfigyelő Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER). Az aláhúzással jelölt települések felsőoktatási intézményeiben találhatók azok a mérőállomások, melyek folyamatosan detektálják a háttérsugárzás szintjét.

 Visszakereshetjük konkrét időpontra, hogy éppen akkor mértek-e az állomások kiugró adatokat. Példaként itt vannak az elmúlt két hét mérési adatai. Érdekes módon Budapesten, a SOTE területén található és a Veszprémi mérőállomás is detektált kisebb kiugrást hétfőn, előbbi délelőtt 9-10 óra tájban, az utóbbi viszont koraeste. Április 30-án Kaposváron, Veszprémben és Sopronban is érzékelhető volt egy rövid ideig tartó, 20 % körüli szint növekedés.

A Közöld Alapítvány energia témájú oldalain keresztül elérhető a sugárzásmonitorozó hálózat.

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr381105207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.