Ki fizeti a révészt? - avagy meddig szolidaritás a támogatási rendszer

A támogatási rendszer eredeti célja a szolidaritás vállalása a közösségen belül. Az egyéni érdekek elfogadott korlátozása, a közérdeknek történő alárendelése, és ennek érdekében kölcsönös kötelesség- és segítségvállalás létrehozása. Azonban mostanra Magyarországon a rendszer jelentősen eltorzult, egy nagyon szűk réteg számára egyre növekvő kötelezettséggé, míg a többség számára a teljesítmény nélküli sült galamb várás jogává változott.

A szolidaritás vállalása a valóban rászorulókkal elemi kötelesség, amit aligha vitat bárki is, de itt már régen nem erről van szó. A hatalmon lévők mindig a támogatottak körének bővítésével akarják a szavazói bázisukat kiszélesíteni. Ennek eredményeként jutottunk oda, hogy mára mindent nagyjából 1,5 millió ember fizet. Ne gondolja senki, hogy ezek az emberek a gazdagok, akiknek kötelessége támogatni a szegényebbeket. Ez nagy tévedés! Valójában ebbe a csoportba a bérből és fizetésből élők tartoznak, azok akiknek látszik a jövedelme, akik adóznak és akik után befizetik a járulékokat, így tőlük lehet elvenni. Ők a középréteg, amelyik folyamatosan zsugorodik. Miért is csodálkozunk ezen? Hiszen a támogatási rendszer azt üzeni, hogy nem érdemes dolgozni, mert annál többet vesznek el. Ha a munkáért kapott összeget segélyből is meg lehet kapni, akkor ki lesz olyan hülye, hogy dolgozzon?

És a dolgok egyre rosszabb irányba mennek, nézzünk erre néhány konkrét példát. A klasszikus több a segély, mint a munkabér esetet nem akarom továbbragozni, mert ez ép ésszel érthetetlen. Amíg nem becsüljük meg a munkát, addig semmi jóra ne számítsunk! A 13. havi nyugdíj ajándék. Mindenféle teljesítmény nélkül mindenkinek jár. Még ha valaki meg is fizette a maga idejében a járulékait, mennyire igazságos egy havi pluszt adni a jelenlegi járulékfizetők kontójára? A feudális jellegű, ellenőrizhetetlen költségekkel működő egészségügyi rendszerünkben az ellátás mindenkinek jár. Csak hozzátenni nem akar mindenki. A minimális hozzájárulást óriási többséggel leszavazták, miközben egy most megjelent felmérés szerint havi átlag 4300 Ft-ot költünk hálapénzre. Zsebbe önként is megy, csak látható módon nem akaródzik.

A kedvencem mégis a gázártámogatás. Szolgáltatási területtől függően a fogyasztók 30-55 %-a tartozik a támogatottak közé. Ezt ki gondolja komolyan? Egy olyan támogatási rendszernek, amelyik szinte mindenkinek adni akar semmi értelme sincs. Ez tulajdonképpen csak a gázfogyasztás támogatására alkalmas. Az igazán szegények jórészének gáza sincs. Ez az egyébként is torz támogatás tovább deformálódik a védendő fogyasztók fogalmának a bevezetésével. A szociálisan rászorulókat ezután nem lehet kikapcsolni a gázszolgáltatásból akkor sem, ha nem fizetik a számláikat. Kérésükre előrefizetős mérőt kell felszerelni náluk. Ezek a mérők 4-5-ször drágábbak a normál mérőknél és igazából nem oldanak meg semmit, mert ha a kártyáról elfogynak a befizetett egységek, akkor a szolgáltatás automatikusan leáll. Ugyanott leszünk, mint eddig, csak jóval drágábban. Az új rendszer a szolgáltatóknak sokba kerül, vajon kivel fogják megfizettetni? Talált, süllyedt. Bizony azokkal, akik rendesen fizetik a számláikat. Most amikor a világpiacon a tavalyi ötödére esett az olaj ára, és ezt 9 hónap eltolódással követi a gázé is, nem fog csökkenni a gázdíj, mert a felmerülő többlet kiadásokat befogják építeni az elismert költségek közé.

Hogyan lehetne összefoglalni a támogatási rendszereink üzenetét: a révészt mindig a szabályokat betartókkal fizettetik meg. Ne légy tisztességes, mert betörik a fejed! A szolidaritás magyarul ezt jelenti! Birkák vagyunk, ha ezt eltűrjük.

bng 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr26939840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.14. 18:41:23

A támogatási rendszer az erőforrások újraelosztása. Vagyis tőlem elveszik, másnak odaadják. Tőlem nem kérdezik meg, kinek juttassanak belőle. Az újraelosztási rendszert szavazatmaximálás érdekében használják. Torz rendszer. Mint befizető azt szeretném, ha mindenféle támogatási rendszer megszűnne. Tudom, hogy ez nem életszerű. De az elosztás ésszerűségét megkövetelném. De nem tehetem, nincsenek hozzá eszközeim. A liberalizmust elvtelen szociális szolidaritással azonosítják.
süti beállítások módosítása