Magyarország ZRt. - egy törzsrészvényes levele az igazgatósághoz

Tisztelt ügyvezetés és választott igazgatósági tagok!

Vállalatunk felügyelő bizottságának beszámolója alapján a tulajdonosok 15 %-a finaszírozza a működési költségeinket. Mint a ZRt. felelős vezetői, helyénvalónak találják ezt az arányt? Sajnos a 4 évente megtartott közgyűlések választási logikája alátámasztja a vezetési módszereiket. Nyilvánvaló, hogy a 1,5 millió törzsrészvényes lényegesen kevesebbet számít a 6,5 millió osztalék elsőbbségi részvényesnél. Az utóbbiak szavazataival semmibe vehetik az előbbiek elvárásait. Az elmúlt 19 évben bármilyen összetételű ügyvezetést választottunk, mindegyik különböző előjogok osztogatásával (pl. 13. havi nyugdíj) igyekezett magához édesgetni az osztalék elsőbbségi részvényesek tömegeit. Így aztán a tulajdonosok megszokták, hogy ha rosszul is megy a vállalatnak, nekik valami jár!

Ezúton indítványozom az Alapító Okirat megváltoztatását, az alábbiak szerint:

Az osztalék elsőbbségi részvények közül azokat, amelyekre a tulajdonosok jogosultságot szereztek (normál öregségi nyugdíjba vonultak), továbbra is tekintsük osztalék elsőbbségi részvényeknek. Az ilyen részvények száma kb. 2 millió.

Azt a nagyjából 3 millió osztalék elsőbbségi részvényt, akiknek a tulajdonosai nem szerezték meg a jogosultságot (előnyugdíjasok, segélyezettek, rokkant nyugdíjasok, minimál béren bejelentettek), mert az egy részvényre jutó értéket nem fizették be a ZRt. a számlájára, változtassuk feltételes részvényekké. Az osztalékhoz jutást kössük szigorú feltételekhez, egyértelművé téve, hogy amennyiben ezeket nem teljesítik, csak bóvli részvényeik maradnak. Ebből a csoportból külön kell kezelni a valóban rászorulókat, velük a törzsrészvényeseknek vállalni kell a szolidaritást. Azonban a rászorultság kritériumait pontosan meg kell határozni és ezek betartását számon kell kérni. Beszédes adat, hogy a hasonló számú tulajdonossal működő Österreichische Aktiengesellschaft 200 ezer rokkantnyugdíjast támogat, míg a mi vállalatunk ennél 4x többet! Már csak azért is felhívom a figyelmet erre, mert a helyzet tisztázása a rászorulók érdeke is, ugyanis így a meglévő pénzt többfelé kell osztani.

Marad úgy 1,5 millió osztalék elsőbbségi részvényes, akikről csak annyit tudunk, hogy időnként az osztalékért eljönnek. A felügyelő bizottság monitoring rendszerében kevés róluk az információ. Bevallást nem készítenek, a ZRt. leginkább csak annyit tud róluk, hogy léteznek. Javaslom felszólítani őket, hogy tegyenek eleget tulajdonosi kötelezettségüknek és tisztázzák a részvényesi jogosultságokat. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor az osztalék elsőbbségi részvényeiket cseréljük nem szavazó részvényekre.

Én, mint törzsrészvényes, aggódom a 2 millió még nem szavazó ifjú részvényesért, mert ha a tisztelt igazgatóság nem változtat az alapszabályon, akkor ők könnyen arra a sorsra juthatnak, hogy bár majd a saját idejükben befizetik a hozzájárulásukat a ZRt. működéséhez, de soha nem fogják visszakapni az osztalékukat.

Ő miattuk kérem, hogy a következő közgyűlés előtt dolgozzák át tisztességes módon az alapszabályt, felejtsék el az előjogokra tett ígéreteiket, és végre működjenek felelős igazgatóságként. Mi törzsrészvényesek vagyunk a társaság "legmagyarabb" tagjai, mégsincs jogunk büszkének lenni erre. Azt szeretnék, ha megválnánk a részvényeinktől? Az EU névre hallgató részvénypiacon  gyakorlatilag bármelyik vállalat jobb feltételeket kínál a törzsrészvényeseknek. Mondjanak egy érvet, amiért ne ott szerezzünk tulajdonrészt?

Tisztelettel:

egy törzsrészvényes adófizető állampolgár

bng 4 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr87860554

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Sólyom 2009.01.17. 15:30:11

Tökéletesen egyetértek veled! Elhelyeztem e bejegyzésed itt:

blogsalata.blog.hirszerzo.hu/

Esetleges alternatívaként látogass el ide:

bosznia.blog.hu/

shenk 2009.01.26. 14:26:45

Ilyen posztok miért nem kerülnek ki az index címoldalára? Mint ifjú részvényes, aki a törzsrészvényessé válás rögös útján halad, csak egyetérteni tudok a cikkel.

borpancsoló 2009.02.14. 19:44:42

Remek írás, így van. Az a helyzet, hogy az Rt ügyvezetőinek azt kellene belátni, hogy amíg a feketegazdaság visszaszorítására hozott intézkedések a fehérgazdaságot akadályozzák illetve a szürkét sötétítik, addig csak a bejelentett munkavállalók és az adózók száma csökken.

Egyszerűbb adminisztráció, segítő hivatalnokok, gyakoribb ellenőrzés.
süti beállítások módosítása