Magyarországi úti élmények - közlekedési morál

A közlekedésben számomra a tisztesség a felelős magatartást jelenti. Ez utóbbinak a hiányát naponta tapasztalom. Csak néhány élményemet szeretném megosztani ezzel kapcsolatban.

A nagy autóval mindenkit legázolok és megyek, majd úgyis mindenki kitér előlem típusról nem is akarok szólni. Ezek az emberek klinikai esetek. Azt gondolom, akinek kicsi a micsodája, annak valamivel kompenzálni kell...

Kedvenceim a "fordítva közlekedők". Őket nem értem. Amikor sima az út, és lehetne menni, akkor is 80-90 körül megy, amikor viszont veszélyes a helyzet, hirtelen nagyon bátor lesz. Múltkor is találkoztam egy ilyen autóssal a 4-esen. Kanyarban, záróvonalon, beláthatatlan útszakaszon folyton előzött. Amikor mi többen is visszavettünk, mert előttünk egy teherautó kapaszkodott a felüljárón, simán kivágott előzni. Az ég-világon semmit nem látott. De hát egy pillanatig sem tudott várni. Két perc múlva sorban visszaelőztük, mert a sima útszakaszon felvette a 85-öt. Ezt eljátszottuk még néhányszor, mire egyszer lemaradt. Az ilyen fickót semmi nem érdekli, önmagán kívül. Hogy mások is közlekednek az utakon, ugyanmár! Tuti, hogy ő még biztos is benne, hogy milyen vagány csávó és milyen jól vezet. És még gyorshajtáson sem kapják! A táblák és út felfestések jelentését viszont nem ismeri.

Kicsit hasonlóak az erős autóval közlekedő bizonytalanok. Amikor nem kell előzni, megy 150-et is. Azután beszorul az első teherautó mögé és nem tudja megelőzni. Ott nézeget 70-80-al, és várja az olyan helyzetet, amikor 1 km-en belül senki nem jön szembe, vagy 2*2 sávos lesz az út. Mikor utoléred nem tudod mit kezdjél vele, mert kiszámíthatatlan. Nagy sebességgel elment melletted, most meg itt tököl. Kijön előzni, vagy sem? Egyszer megunod és lehagyod..

Itt vannak még a "vakegerek". Becsukja a szemét és elkezd előzni. Az elmúlt félévben legalább 5 ilyennel találkoztam. Megyek a sávomban, előttem senki. Szembe egybefüggő kocsisor. Egyszercsak kivág valaki, esélye sincs visszazárni, de nem bírta tovább. Egyszer még a hölgy arcát is megfigyeltem: kapaszkodott a kormányba és nyomult a Zsigulival. Úgy meglepődtem, hogy villogni, vagy dudálni sem volt időm. Lekapattam a padkára, ő pedig elzúgott egy kamion és köztem. Azt hittem ez ritka jelenség, amíg a többiek elő nem kerültek...

És végül néhány általánosság. Az autósok felének az autójában fölösleges dolog az index, úgy sem használja. A visszapillantó nem dísznek van az autón, nagyon hasznos dolog, mielőtt előzni kezdenék. A körforgalomba nem bemenetkor kell indexelni, hanem amikor ki akarok jönni. Nem állok meg olyan helyen, ahol ezzel a többieket akadályozom.

A legfontosabb: mindenki úgy viselkedjen az autós társaival, mint amit ő maga is elvár tőlük. Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten! A KRESZ a bizalmon alapul!

Szerintem nincs olyan ember, aki minden közlekedési szabályt dekára betart. De sokan vannak a közveszélyesek. Meggyőződésem, hogy a közlekedésünk is olyan, mint az országunk morális állapota. Magunknak itt is elnézzük a stikliket.

Az Isten szerelmére: figyeljünk oda egymásra!

bng 5 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr66820735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.12.23. 13:00:20

És még sorolhatnánk...
Engem pénteken akart elütni egy drágább autóban ülő ember. Jobbról átengedtek, körbenéztem és balról az ominózus autó még messze volt. félúton láttam, hogy ez nem lassít, hanem gyorsít. Átsiettem, mert tuti nem állt volna, és majdnem utána basztam az esernyőmet.
Szerencsétlenségére megtaláltam az eset után 2 perccel, és lerúgtam a rendszámtábláját. Lehet nem szép dolog, de mégis csak az életemre tört...
Egyébként valami vezető beosztású kis köcsög lehet az arc.

Kopasz Mercis 2008.12.28. 13:13:53

"Azt gondolom, akinek kicsi a micsodája, annak valamivel kompenzálni kell..."

Ezt mindig tehetségtelen, lúzer férfiaktól hallom, akik saját sikertelenségük okát mindig másokban keresik.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2008.12.28. 14:56:34

@psmith: Ha jól megfigyeled, nem arról írtam, hogy akinek nagy autója, van annak kompenzálnia kell, hanem azokról, akik nagy autóval mindenkit semmibe véve előzgetnek az utakon, leszorítva az előttük haladókat. Ne mond azt nekem, hogy nem találkozól ilyenekkel, mert én minden nap. Direkt nem írtam azt, hogy mercis, vagy audis. Ez márkától független. Egyszer egy zsigulissal találkoztam, aki így vezetett, de nem ez a jellemző.
Aki sikertelensége okát másban keresi, az valóban lúzer. Ez a másra mutogatósdi egyébként is magyar szokás. De azért az autó megválasztása nagyon sokaknál státuszszimbólum. Egy 20-30 milliós autó szerinted micsoda? Én célszerűség alapján választok. Van olyan jövedelmem, hogy megengedhetném magamnak, de mégsem teszem. Ahhoz pedig, hogy nőt szerezzek, soha nem volt szükségem segítségre. Warren Buffett miért jár egy ócska autóval? Mert tisztában van önmagával. Ő luxus autó nélkül és Warren Buffett.

phaidros 2008.12.28. 15:29:05

psmithnek nagyobb fizetése van, mint nekünk bármelyikünknek, ő mondta valahol. Ő csak tudja. :)

Kopasz Mercis 2008.12.28. 20:28:27

@bng: "nem arról írtam, hogy akinek nagy autója, van annak kompenzálnia kell, hanem azokról, akik nagy autóval mindenkit semmibe véve előzgetnek az utakon, leszorítva az előttük haladókat."
Ezeket én is utálom, de nem hiszem, hogy azért csinálják, mert kompenzálnak valamit, simán csak taplók. A tapló meg nagy kocsiban is az és kicsiben is. Egyébként egyetértek veled.

"De azért az autó megválasztása nagyon sokaknál státuszszimbólum. Egy 20-30 milliós autó szerinted micsoda?"
Kényelmesebb, biztonságosabb. Esetleg sportosabb, ha valakinek erre van szüksége. Ennyi.

"Warren Buffett miért jár egy ócska autóval? Mert tisztában van önmagával."
Jó. Akkor holnaptól a kínai piacról öltözködöm, mert tisztában vagyok magammal. :)
süti beállítások módosítása