Gazdálkodj okosan

Hurrá Apa! A bank mezőre léptem, 5 % kamatot kapok. Hadd számoljam ki én!

Rendben kisfiam. Lássuk, mennyire figyeltél a suliban, amikor a százalékszámítást tanultátok.

Van 100 ezer forintom, akkor most még 5 ezret kapok hozzá.

Nagyon ügyes vagy, valóban megértetted, amit a tanító néni mondott.

De mi értelme ennek a mezőnek?

Tudod, amikor beteszed a pénzed a bankba, akkor az kamatot fizet neked azért, mert használja. Ha ez a kamat 5 %, akkor 1 év múlva a 100 ezer forintodra valóban még 5 ezret kapsz, mint a játékban. Ezt nevezik hozamnak.

És mit jelent a reálhozam, amiről annyit beszélnek mostanában a televízióban?

Tudod a közben eltelt év alatt a pénzed vásárló ereje is romlik, mert az árak a boltban emelkedtek. A 100 ezer forintodért 1 év múlva kevesebb csokit adnának. Ezt nevezik inflációnak. Ha az infláció 4 %, akkor most 104 ezer forintért kapnál ugyanannyit, mint az egy évvel ezelőtti 100 ezer forintodért. Ha viszont neked az előbbiek szerint 105 ezer forint áll a rendelkezésedre, akkor 1000 forinttal többet költhetsz el, ez a reálhozam. Nem csak az értékét őrizte meg a pénzed, hanem további 1000 forintot is teremtett neked. Ha csak annyi kamatot kaptál volna, mint amennyi az infláció volt, akkor a reálhozamod 0.

Jaj, ha 0, akkor elveszett a pénzem?

Nem. Az alaptőkéd, sőt valamennyi hozamod is megmarad, csak annyit ér, amennyit a befektetés indításakor ért. De amikor a reálhozamod a nullánál nagyobb szám, akkor a pénzed vásárlóerőben is gyarapodott. Ha nullánál kisebb, akkor pedig csökkent a vásárlóereje, de attól még megvan.

De akkor miért mondja a szőke néni, hogy eltőzsdézték az emberek pénzét?

Tudod, őt ezért fizetik. Elvették az emberek pénzét, és ezt úgy kell beállítani, hogy megmentették a gonosz pénzintézetek karmaiból. Ő személyesen vállalt felelősséget, hogy az emberek az államtól mindenképpen kapni fognak nyugdíjat.

De hát hogyan garantálhatta ezt?

Ő azt is vállalta volna, hogy kútba ugrik, ha ez a feladat. 20 év múlva nem lennék a helyében, amikor majd az akkori szabályok szerint mennek nyugdíjba a most a pénzüket az államnak ajándékozó emberek.

Miért adták vissza, ha a tőkéjük és valamennyi hozamuk is megvan?

Mert megzsarolták őket. Azt mondták, aki nem adja oda az állam bácsinak a pénzt, nem fog nyugdíjat kapni, csak a magánszámlájára fizetett járulékokból. Pedig amit levonnak tőle, annak a 75 %-át eddig is az államnak fizette.

Apa, lehet olyat, hogy a befizetéseidért nem kapsz semmit?

Még nem dőlt el, de ha igen, akkor ebben az országban ránk nincs szükség.

Miért mondod ezt?

Azért drágám, mert a magánpénztárak azoknak voltak jók, akik tisztességesen akarnak élni. Nem feketén dolgozni, és nem zsebbe kapni a fizetést. A többieknek persze, hogy nem jó, mert ami nem látszik, az után nincsen befizetés az egyéni számlára. Szoktak bennünket azzal vádolni, hogy miattunk hitelt kell felvennie az államnak, hogy a számára kieső befizetéseinkből kipótolja a mama nyugdíját. Ez igaz, csak azt felejtik el mindig hozzátenni, hogy a hitel költségeit is a tisztességes adófizetők állják, ahogy az előbb mondtam, ezek pedig a magánpénztári tagok. Tehát mi most is megfizetjük ezeket a költségeket, csak majd 20 év múlva neked segítünk. Mert neked már nem kell annyi járulékot befizetned a nyugdíjamhoz, mert én csak a nekem járó nyugdíj 75 %-át fogom kapni.

De akkor most rám pakolták ezt a terhet!

Igen kisfiam, valójában a Te jövőd a tét.

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr473127396

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Agyrágó-bogár invázió Magyarországon! 2011.08.05. 19:21:10

 Hivatalosan még nem láttam az ÁNTSZ közleményét a bogárinvázióról, de hogy van az biztos. Mert eddig csak Szijjártótól vagy Lázártól, esetleg Kósától hallottam agyament megnyilatkozásokat. Na, és persze a Kedves Vezetőtől, de neki elnézem, mert ő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása