A császárnak ami a császáré

Adjuk meg a császárnak, ami a császáré, de…

Több írásomban is kifejtettem már, hogy mennyire igazságtalannak tartom a jelenlegi adórendszerünket, amire a Kormány egyes intézkedéseivel mindig rá is tesz egy lapáttal. Azt látom, hogy ugyanazokat sújtják újra és újra, bárhogyan is akarják átrendezni az adórendszert. Csak azoktól vesznek el, akik „láthatóak”. Üssük csak azt a lovat, amelyik húz, hátha megdöglik!

Az SZJA vonatkozásában gyakorlatilag tarthatatlanok a fennálló arányok, nem lehet 1,5 millió emberre terhelni mindent. Tulajdonképpen ugyanez igaz a járulékokra is. Az EU-ban nincs még egy ország, ahol a lakosságnak ilyen kis hányadától vonnának el ilyen sokat. A rádióban hallottam egy beszélgetést arról, hogyan oszlott meg a múlt évben a befizetett SZJA a különböző társadalmi csoportok között. A hivatalosan önfoglalkoztató néhány százezer embernek (pl. egyéni vállalkozó, őstermelő) sikerült az összes személyi jövedelemadó 0,5 %-át befizetni. Hát itt valami biztosan nem kerek!

Az ÁFA bár roppant túlzott mértékűnek tartom, mégis jóval igazságosabb, mert a fogyasztást adóztatja. Aki többet fogyaszt, többet is adózik. De az egyéb adófajták nagy mértékű elkerülése következtében kénytelen az állam magas szinten tartani. A politikai hatalom talán legfontosabb feladata, az adózásba bevontak körének szélesítése mellett, az állam működése hatékonyságának javítása. Mert ez utóbbi egyszerűen siralmas! Az állami vállalatok nagy része egyszerűen vicc: MÁV, Posta, BKV és sajnos ez a sor hosszan folytatható. Alacsony színvonal, hatalmas költségekkel. Az állami költségvetésből finanszírozott beruházások miért kerülnek jóval többe, mintha bármilyen más gazdasági szereplő kérne hozzá ajánlatot? Elég, ha csak az M6-ost említem meg? Csak azt nem értem, miért nincs ezeknek következménye? Na ez az, amit nem engednék!

Ingatlan adó jól hangzik, mert azt lehet sugallni vele, hogy Robin Hood igazságosan vesz el a gazdagoktól. Az egyik nagytudású szoci megmondó ki is nyilatkoztatta, hogy a sok gonosz csaló palotákat építtetett, tisztázatlan jövedelmekből, és ezzel az adóval majd elkapják őket. Hogy ez mekkora hülyeség! Ha egy normál állampolgár házat vesz, vagy épít mit is fizet be állam bácsinak? Kezdjük azzal, hogy én például a leadózott jövedelmemből vettem meg a lakásom. Ha valaki ezt nem így tette, azt keresse meg az adóhatóság, de ne géppuskával lőjön mindenkire, hogy azzal biztosan eltalál valakit. Ezenkívül az építkezésnél kifizettem az építőanyagok ÁFA-ját, az építők munkabérét és járulékait. Aki használt lakást vásárol illetéket vetnek ki rá. Miért kell még egy bőrt lehúzni az emberekről? Nekem ez az adó azt üzeni: az állam béna, nem tudja az adócsalókon leverni az elmaradt bevételeket, ezért megsarcol mindenkit. Álljon meg a fáklyásmenet!

Mit javaslok?

Azt tartanám helyénvalónak, ha egyetlen, mondjuk 19 %-os adókulccsal adózna minden jövedelem. Hiszen 10X 19 %-a éppen 10-szerese X 19 %-ának. Nagyon rossz üzenete van annak, ha a magasabb jövedelmekből progresszívan egyre többet veszünk el. Azt jelenti: ha többet dolgozol, nagyobb teljesítményt mutatsz fel és ezért többet fizetnek neked, akkor egyre kevesebbet fogsz kapni. Ne tegyük!

Meg kell szüntetni minden kedvezményt, a rendszert egyszerűvé és átláthatóvá kell tenni.

Legyen meg a munkának a becsülete! Magyarán, ha az a célunk, hogy valamilyen célcsoportot támogassunk, akkor azt úgy tegyük, hogy az adóból levonható legyen. Pl. családtámogatás.

Az adózásba bevontak körének szélesítése. Tudomásul kell venni, hogy MINDENKINEK hozzá kell járulnia a költségekhez, mert aki nem tesz be, az nem is vehet ki onnan semmit. Pontosabban annak arányában kaphat, amivel hozzájárult. Ez kinek újdonság?

Ezekkel az intézkedésekkel sokan fizethetnének kevesebbet, ami lényegesen tisztességesebb a jelenlegi helyzetnél.

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr481264094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása