Gyurcsány, Orbán, Nagyharang!

Elég jól bemutatta a Kormány helyzetét Bozóki András a múlt heti HVG vezércikkében. A fennálló lehetőségeket szeretném boncolgatni, és nem csak a politika logikájának a szemszögéből.

Jelenleg adott egy szituáció: kisebbségi Kormány szűk mozgástérrel, amely nagy valószínűséggel ellavíroz 2010-ig. A FIDESZ támogatottsága olyan magas, hogy ha ölbe tett kézzel ülnek a következő választásokig, akkor is ők nyernek, csak az arány lehet kérdéses. Addig viszont van szűk másfél év, amit nem engedhetünk meg magunknak, hogy elvesztegessünk. A gazdasági és morális állapotok pillanatnyi helyzetében pedig minden perc számít. Mégis, mit lehet tenni?

Ismerve a pártok elmúlt 20 évét, illetve a politikai elit ragaszkodását a hatalomhoz azt jósolhatjuk, hogy az előzőekben leírtak szerint az MSZP kormányoz(gat) a ciklus végéig, majd a FIDESZ ragadja magához az irányítást. Ez a szinte biztos szcenárió.

Nyilván, amikor valaki politikus lesz, azt azért teszi, mert szeretne beleszólni az ügyek menetébe, szeretné érvényre juttatni annak az érdekcsoportnak az akaratát, amelyet képvisel. Ez teljesen természetes. Azonban vannak helyzetek, amikor nem az a kérdés, hogy melyik párt vezesse az Országot, hanem az, hogy a győztesnek lesz-e mit vezetni. Nem célom itt pesszimista jóslatokba bocsátkozni, de ha a dolgok így maradnak a mostani negyvenesek már nem kapnak nyugdíjat, nem a 300 Ft-os vizitdíj lesz a legnagyobb probléma, hanem, hogy egyáltalán kapunk-e egészségügyi ellátást, a szociális háló szakadásain pedig sokan ki fognak hullani. Megvárhatjuk, amíg már nem lesz más lehetőségünk, de akkor a beavatkozás drasztikus lesz. Aki ezt nem érti, az álomvilágban él, azok a politikusok pedig, akik álmodni hagyják a népet, borzasztóan felelőtlenek.

A szocik mindent megtesznek, nehogy Orbánból miniszterelnök legyen, mégis most kövezik ki az útját vissza a kormányfői székbe. Belekezdtek egy reformpolitikába, ami szép csendesen kimúlt. Tulajdonképpen az első alkalommal, amikor komolyabb ellenállásba ütköztek tele lett a gatya. Ki a felelős azért, hogy a reformok lényegét nem sikerült megértetni a választókkal? Az őszödi beszéddel keletkezett egy olyan erkölcsi hiátus, amely azóta is Damoklész kardjaként a Gyurcsány Kormány felett lebeg. Nincs alap bármit is kérni, oda a hitelesség. Nálunk is meg kell tanulni, hogy felelős politikusoknak hazudnia nem lehet, mert ezzel a szavazóikat alázzák meg. Nem azt, aki amúgy sem hitt nekik, hanem éppen azokat, akiktől a bizalmat kaptak. A párt másik óriási problémája, hogy Gyurcsánynak nincs alternatívája, nincs egy olyan kvalitású ember, aki a helyére állhatna. Ezekből adódóan félig-meddig tetszhalott állapotban tengetik a napjaikat, minden erejüket a túlélésre fordítják.

A FIDESZ jelenlegi taktikája, mindent tagadni, amit az MSZP mond, rendkívül célravezető. Nem kell sem program, sem konfliktus egyes szavazói rétegekkel, ölükbe hullik az Ország almája magától. De mi lesz azután, amikor majd azon a tavaszi napon megnyerik a választást? Azzal amit most csinálnak, már a saját maguk dolgát lehetetlenítik el, tulajdonképpen már most egy olyan csapdát építenek, amiből nem tudnak majd kimászni. Mindenhol és mindenkor azt mondják, amit az "istenadta nép" hallani akar. A sok teljesíthetetlen ígéret hamar megbosszulja magát, 1-2 évvel később ugyanott fogunk állni mint most, azzal a különbséggel, hogy akkor majd a szocik támadják populista frázisokkal a konzervatív Kormányt. A nép pedig megint affelé fordul, aki nekik beszél. Semmivel nem leszünk előrébb!

Fejezzük be a felelőtlen ígérgetést! És ezt mindkét oldalnak meg kell tennie. Bárki is van hatalmon, a Kormány azért van, hogy kormányozzon, nem azért, hogy meg akarjon felelni minden érdekcsoportnak, sem azért, hogy mindig a legkisebb ellenállás irányába haladjon. Az egyet előre, aztán ha valaki nagyon hangos, akkor kettőt hátra taktikával csak egyhelyben toporgunk. Irányt kell mutatni, konkrét, kézzel fogható, mérhető terveket. Az eredményesség majd meghozza a népszerűséget is. És azok a szavazatok nem protest voksok lesznek, hanem olyan törzsszavazatok, amelyekre hosszú távon lehet építeni. A politikusok felelőssége, hogy meg kell értetni az emberekkel, hogy ne várják a sült galambot. Felelősek önmagukért, a dolgaik alakulásáért, az ország állapotáért. A kommunikáció pedig ne arra épüljön, hogy ki, kinek az ellensége, hanem a másik szempontjainak megértésére is tegyünk kísérletet. Nem kell szeretni mindenkit, de ne keserítse az életünket a gyűlölködés.

Ha a politikai logika nem csak arra terjedne ki, hogy bármilyen módon szerezzük meg a hatalmat, akkor szempont lehetne az odavezető út minősége is. Biztos vagyok benne, hogy mindkét oldal vezetése érti, hogy ezekkel a módszerekkel, csak átmenetileg lehet elérni az üdvösséget. Az is lehet, hogy ez a cél, az viszont nekünk baj. A hosszabb ideig tartó, felelős kormányzáshoz bátorság szükségeltetik, szakítás az ígérgetésekkel, vállalni a kezdeti nehézségeket.

Hogy elkerüljük a másfél éves vetyengést, előrehozott választásokkal fel lehetne hatalmazni egy új Kormányt a cselekvésre. A várható nagyarányú győzelem következtében széles lehetőségekkel bírna az új vezetés. De ehhez az is szükséges, hogy a FIDESZ szakítani tudjon a rengeteg ígéretének a valóra váltásával. Mert ha azokat mind megvalósítja, minden marad a régiben. Kérdés, hogy van-e bennük ehhez elég erő? Személy szerint én ezt nem tartom valószínűnek. Annyival viszont mindenképpen jobb lenne a jelenlegi helyzetnél, hogy ez másfél évvel előbb kiderülne, mint normál esetben és ennyivel is előrébb tartanánk.

Ha félredobjuk a beidegződéseinket, akkor talán lehetséges lenne egy harmadik út is. Ha a Haza érdekében sikerülne egymást partnernek tekinteni, - hiszen mindkét oldal mögött jelentős számú szavazó áll, akkor is ha ezt rendszeresen elfelejtjük - akkor az átmeneti időszakban meg lehetne egyezni egy mindkét párt által támogatott és részvételével megalakított Nemzeti Egység Kormány felállításában. Ez a Kormány beadhatná a keserű pirulát a népnek, határozottan bevezetve a szükséges intézkedéseket. Ehhez azonban át kell lépni a pillanatnyi érdekeken, és csak az Ország jövőjét tekinteni. Itt a lehetőség államférfiként viselkedni, mert nem azt fogják a történelem könyvekben jegyezni, aki valameddig volt miniszterelnök, de romlásba vitte az Országot, hanem azt, aki felismerte a történelmi lehetőséget és élni is tudott vele. 2010-ben azután győzzön az, aki jobb programot tud bemutatni. Egy tisztább helyzetben már nem fogja gúzsba kötni a pártokat a sok ígéret.

Németországban, ahol a politikai kultúra lényegesen magasabb szinten áll, mint nálunk a nagykoalíció bevált és sokat javított a helyzeten. Olaszországban, ahol a politikai élet hasonló a mienkhez, még rosszabb lett, a pártok csak egymásra mutogattak. Ezért gondolom azt, hogy ehhez a megoldáshoz államférfiúi kvalitások szükségesek. Egyébként, hogy milyen összetételű legyen az Egység Kormány? Ha abban meg tudnak egyezni, hogy létrejöjjön, akkor a személyi kérdéseket is meg fogják tudni oldani. Annyit azért hozzáfűznék, hogy a szakértői Kormány nem attól szakértői, hogy olyan "szakembereket" veszünk bele, akik azt mondják, amit hallani szeretnénk. Mi lenne, ha egyszer a legjobb gazdasági szakember lenne a gazdasági miniszter, a leghozzáértőbb egészségügyes az egészségügyi miniszter, a legjobb katona a honvédelmi miniszter, és így tovább.

bng 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8853256

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Emberi Tisztesség - bng-t miniszterelnöknek! 2009.03.25. 21:58:23

[...]jövő tavasszal élhetünk, de igazából akkor sem lesz választék, egy rossz és egy még rosszabb között dönthetünk. És közben egyre csak telik[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mnmnbkhj 2009.01.03. 15:17:01

Nagyon szép, reális helyzetkép.
Gratula.

Panka-manka 2009.01.18. 07:35:46

Tudod "nekünk Mohács kell".
A válság egy jó alkalom lenne, de szerintem mindkét párt ki fogja hagyni a ziccert.
Kiváncsian várom 2010-et amikor Orbán elmondja saját "öszödi" beszédét.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.01.18. 23:13:40

Nagyon igazad van abban, hogy 2010-ben Orbán, miután megnyerték a választásokat és nem merik megtenni, amiről tudják, hogy meg kellene, pont olan helyzetben lesz, mint Gyurcsány!
süti beállítások módosítása