13. havi nyugdíj

Az a párt, amelyik a 13. havi nyugdíj intézményét bevezette, most a visszavonásán munkálkodik. A másik oldal pedig gőzerővel dolgozik a megmentésén. Egy pillanatra se tévesszük szem elől a lényeget: mindkettőnek kizárólag a szavazatok megszerzéséhez volt/van szüksége rá.

Sajnos ebben az országban a népesség nagy része úgy gondolja, hogy neki az államtól a segítség jár. Az a baj, hogy nem csak a Kádár-rendszerben szocializálódottak gondolkodnak így, hanem a fiatalok is. Ki tehet arról, hogy ennyire tehetetlen és önállótlan nemzet vagyunk? Csak mi magunk...

Magyarországon kb. 1,5 millió ember fizet adót, a többi foglalkoztatott valamilyen jogcímen ezt nem teszi. A járulékokkal sem sokkal jobb a helyzet. A magyar ember átlagosan 5 évvel megy korábban nyugdíjba, mint az öregségi nyugdíj korhatára. A 2 millió öregkori nyugdíjas mellett van nagyjából 3 millió ember, akik előnyugdíjasok, rokkant nyugdíjasok, vagy valamilyen segélyből élnek. Ezek a tények.

Aki egy picit is gondolkodik könnyen belátja, hogy az előbbi számokkal jellemezhető rendszer nem sokáig maradhat fenn. 1,5 millió ember nem fog tudni mindent megfizetni. A különböző fórumokon számtalanszor olvasom, vagy hallom: de hát mi ezt megérdemeljük X évi munka után. Igen, aki ledolgozott 40 évet és fizetett adót és járulékot, őt becsüljük meg, kapjon tisztességes nyugdíjat. De mint látható az emberek jelentős részénél nincs ez így. Aki egész életében feketén dolgozott, miért csodálkozik ha keveset (vagy semmit se) kap? Mielőtt bárki azért sír, hogy neki mi jár, gondolja át ő mit tett be, mert annak arányában vehet ki. Egyébként a becsülettel ledolgozott élet után nyugdíjba menők érdeke is az, hogy a potyautasokat kiszűrjük és ne alanyi jogon járjon mindenkinek, mert így a meglévő összeget lényegsen több felé kell osztani.

Tudomásul kell venni: a 13. havi nyugdíjat is a járulékfizetők állják. És mivel nagyon kevesen vannak az ellátottak számához képest, ebben a formában nem maradhat fenn. Ez a gazdasági racionalitás. A jelenlegi rendszer nem hogy ilyen plusz "ajándékot" nem bír el, hanem a mostani közép korosztály azon aggódhat, hogy egy élet befizetései után hoppon marad!

bng szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://emberitisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2796492

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Emberi Tisztesség - Magyarország ZRt. - egy törzsrészvényes levele az igazgatósághoz 2009.03.25. 22:05:38

[...]mindegyik különböző előjog... (2009.03.25. 22:00) 13. havi nyugdíjEmberi Tisztesség - bng-t miniszterelnöknek!:[...]

Pingback: Emberi Tisztesség - Magyarország ZRt. - egy törzsrészvényes levele az igazgatósághoz 2009.03.25. 22:00:02

[...]ügyvezetést választottunk, mindegyik különböző előjogok osztogatásával (pl. 13. havi nyugdíj) igyekezett magához édesgetni az osztalék elsőbbségi részvényesek[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása